BLOOD OF OTHERS

May 21st, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Blood of othersAv Rick Mofina
Pinnacle, 2002

Ibland leder surfandet på nätet  till överraskande resultat. Av en slump hamnade jag på Rick Mofinas hemsida, vilket ledde till att jag skickade in svar på en enkel fråga, varpå jag fick Blood of Others i min brevlåda.

Boken handlar om en seriemördare som kontaktar ensamma kvinnor via nätet, stämmer träff med dem och mördar dem  på ett bestialiskt sätt.

Två mord inträffar i San Francisco. Polisen utreder men arbetet hämmas av  prestigekamp, revirstrider och personliga motsättningar. De vill inte inte kontakta det centrala registret över brott och brottslingar för hela USA.

Samtidigt arbetar en journalist med fallen. Han upptäcker kopplingar till andra liknande fall men polisen lyssnar inte.

När man till slut biter i det sura äpplet och informerar om alla detaljer i de fruktansvärd brotten går det undan. Det ena fallet efter det andra hamnar i datasystemet. Genom samverkan mellan polis, tull och andra myndigheter i USA och Kanada lyckas man spåra, ringa in och få fast mördaren.

När jag läst boken kom jag att tänka på hur den svenska polisen beslagits med liknande brister, hur den lokala polisen försöker själv, men misslyckas med att lösa mordfall, kanske rentav slarvar med bevismaterial.

Boken är mycket spännande och tempot stegras de sista 100 sidorna. I regel har jag tidiga kvällsvanor men slutet på den här historien höll mig vaken till efter 12.

Omslag till BesattNär jag letade efter andra titlar av Rick Mofina på AdLibris, upptäckte jag att just den här romanen finns i svensk pocketupplaga med titeln Besatt.

Romanen  fick 2003 “The Arthur Ellis Award for best novel”.

BENGT HEURLIN

Rick Mofinas webbplats: http://www.rickmofina.com/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22