BLODSBRÖDER

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Ingvar Ambjørnsen
Brødre i blodet 1996
Översatt av Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason
Ordfront 2004

Detta är historien bakom den norska filmen Elling som hade stora framgångar i Norden för några år sedan. Det är en rörande berättelse om två kufiska herrar, Elling och Kjell Bjarne, som inte är ointelligenta men dock har suttit på mentalsjukhus.

Nu släpps de ut i frihet för att ta hand om sig själva. De lyckas så småningom övervinna rädslan för omvärlden och sedan halkar båda iväg på en framgångsvåg av det lilla slaget.

Problemet med Blodsbröder är att det hela tiden går så bra. Författaren älskar sina huvudfigurer alltför mycket för att utsätta dem för minsta lilla ont. Man väntar att det skall dyka upp en konfliktsituation, men väntan blir förgäves.

Det här är enbart ”feel good” och som romanläsare (tidningsläsare också) har man svårt att förlika sig med en värld som enbart är snäll. Även om man börjar känna sig sådan själv en kort stund efter att sista kapitlet är läst.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22