BLODSBAND

May 8th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till BlodsbandAv Edvard Fenvik (pseudonym)
Lind & Co, 2020
ISBN 9789178615506, inbunden, 415 sidor

Debutanterna duggar tätt under årets första halva. Dessutom är det flera som håller måttet överraskande bra. Det här är en sådan. Hen har ett mansnamn, men eftersom det är en pseudonym kan man inte vara säker på könsbestämningen.

Enligt förlaget är det en f.d. jurist som nu bosatt sig i Stockholms skärgård för att bl.a. skriva en bokserie om poliserna Oscar Bodfors och Sasha Blagojevic.

I dagens läge är detta en ganska ovanlig roman. Det är en renodlad polisroman med tydliga spår av Sjöwall & Wahlöö. Läsaren får följa ett poliskollektiv och polisarbetet är i fokus. Det är behagligt fritt från parallella sidohistorier som så småningom leder samman med huvudintrigen. En utredning, en brottsling och hur poliserna nalkas lösningen är receptet.

Däremot finns här inte Sjöwall & Wahlöös samhällsengagemang. Kriminalberättelsen är i centrum, även om man får följa några av polisernas privatliv också. Där är det lika befriande fritt från konflikter. Det är nästan för lyckligt och samspelt emellanåt.

Boken inleds med en gruppvåldtäkt för tjugofem år sedan på en Finlandsbåt. För läsaren står det ganska klart att det är detta brott som ska hämnas i modern tid. Vi får följa de fyra våldtäktsmännen (de är olika mycket skyldiga) i deras nuvarande yrkesroller och vad som händer med dem.

Med små medel skapar författaren spänning utan att behöva tillgripa actionscener. Polisarbete kan i sig vara nervkittlande. Kanske drar det ut lite för mycket på tiden. Som så ofta i dagens böcker segar författaren ut på berättelsen.

Som debutverk är det mer än lovande även om berättandet är lite ojämnt och slutet lite avhugget abrupt. Eftersom det ska bli en serie öppnas det upp för en fortsättning. Jag måste säga att jag ser fram emot den. Det var så roligt att få läsa en gammal hederlig polisroman igen.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22