BLODSBAND

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Ian Rankin
A Question of Blood 2003
Översatt av Hans Lindeberg
Forum 2005

En före detta elitsoldat skjuter vilt omkring sig i en skola. Två elever dödas innan gärningsmannen sätter en kula i sig själv. Varför? Kommissarie John Rebus dras in i utredningen. Han har i likhet med mördaren en bakgrund som elitsoldat och tros därför ha bättre möjligheter att förstå mördarens bevekelsegrunder.

Rebus är i den här boken ännu mer av en sliten whiskypimplande ensamvarg än vanligt. Till råga på allt har han blivit brännskadad och är mordmisstänkt. Följaktligen är han egentligen avkopplad från all polisverksamhet. Jag har lite svårt att följa med i Rankins logik i den här storyn.

Kommissarien och hans nya sidekick Siobhan Clarke tycks ha lämnat polishuset med alla dess fiender och liknar mer privatspanare än poliser. Rankin har tagit till storsläggan i det dramaturgiska upplägget ”vi mot resten av världen”.

Rankin följer sin vanliga modell att föra sina olika delmoment mot upplösningens tratt – men (och nu får jag väl akta mig) börjar bli lite tjatig med Rebus allt mer tilltagande destruktivitet och allt supande som nu också drabbar kollegerna. Duktigt skrivet, javisst, men på något sätt känns det som om Rankin är nära att ta klivet över rutinens brant.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22