BLODSBAND

Nov 18th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till blodsband

Av Ceridwen Dovey
Blood Kin 2007
Översatt av Hanna Axén
Forum 2008

I ett land utan namn men med en kultur som tyder på Sydeuropa eller Latinamerika störtas presidenten i en statskupp och tre av hans ”tjänare” – en kock, en porträttmålare och en barberare – fängslas i ett gammalt sommarpalats på en kulle med utsikt över huvudstaden.
Presidenten har varit en riktig tyrann och till att börja med får man intrycket av att den nye revolutionäre ledaren är en betydligt mänskligare varelse. Men i enlighet med talesättet om att revolutioner slukar sina egna barn visar sig också han ha tyranniska anlag.

ceridwen dovey

Detta är sydafrikanskan och australiensiskan, numera New York-bon, Ceridwen Doveys debutroman som fått utmärkta recensioner i både USA och England och sålts på rot till 14 länder, däribland Sverige.

Det är en berättelse – ett slags kammarspel – om erotik, våld och makt. Det är sex personer som beskrivs och får berätta om sina upplebelser: porträttmålaren och hans hustru, kocken och hans bror samt barberarens brors fästmö.

Blodsband är en roman om hur människor är knutna till varandra, hur de på gott och ont utvecklas i en svår situation. Det är en oväntat fullödig debut med litterära rötter i den sydamerikanska skrivar- och upplevelsetradition som såg till att ett verk som Cien años de soledad (Hundra år av ensamhet) kom till.

LOTTA BRÅDING

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22