BLODRÖD VÅG

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Rennie Airth
The Blood-Dimmed Tide 2004
Översatt av Erik Blomberg
Minotaur 2005

Över denna tidvis spännande historia vilar Agatha Christies ande. Tiden är före andra världskrigets utbrott den heta, regniga och dimmiga sommaren 1932. Platsen är landbygden i England och där verkar en seriemördare som är alldeles extra kallhamrad. Flickor i förpuberteten kallas barn. Kvinnor är kvinnor och män kuvas till underdånighet genom kvinnors blixtrande ögon.

Ordet våldtäkt används knappt i de lågmält viktorianskinspirerade brottsbeskrivningarna av liken när offren tack och lov också har slagits ihjäl. Och man dricker te. Och somliga har husor och trädgårdsdrängar. Det är härligt brittiskt för de flesta människor är goda och välmenande.

John Madden är före detta kriminalkommissarie vid Scotland Yard. Han ramlar på ett ihjälslaget (och våldtaget) lik av ett flickebarn. Fru Helen Madden som är läkare tvingar med sina blixtrande ögon poliskåren att använda maken Maddens kolossala slutledningsförmåga på ett defensivt och räddhågat vis. Spänningen manligt – kvinnligt – domän – respekt är både gulligt och nostalgiskt att påminnas om för det är väl beskrivet. Dessutom erinras läsaren luffares och zigenares pariaställning och de framgångsrikas oantastlighet i ett manschauvinistiskt klassamhälle för inte alls länge sedan.

Det mullrar från Tyskland och glimtar och rädslor för vad som kan hända präglar de inblandades liv. Samtidigt ringas seriemördaren in och tiden blir knappt och det blir bra fart och spänning. Om Minotaurs tidigare utgivna Mörkrets flod av Airth sägs ”en sinnrik intrig och krypande spänning och enastående personporträtt” (Aftonbladet) och ganska mycket stänk av det berömmet faller också över Blodröd våg.

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22