BLODÖRN

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Craig Russell
Blood Eagle 2005
Översatt av Björn Linné
Forum 2006

Att rista blodörn var en avrättningsmetod under vikingatiden. Stackaren som skulle dö lades på marken. Utefter ryggraden skar man av revbenen och bände ut dem innan man drog ut lungorna. Detta kallades blodörn eftersom resultatet liknade vingar på en örnunge. Det påstås att vikingen Ivar Benlös som var son till Ragnar Lodbrok ristade blodörn på kung Ella av England.

Därmed har alla förstått att Craig Russells debutroman Blodörn inte är för känsliga läsare, inte heller för läsare som kräver trovärdighet. Ändå ska det sägas att boken på sina ställen är en mycket spännande thriller.

Kommissarie Jan Fabel vid Hamburgpolisen konfronteras med en seriemördare som tar livet av sina offer med denna metod. Fallet blir med tiden mer och mer komplicerat och offren blir fler. Polisen ställer sig frågan om detta är en ”vanlig” seriemördare eller om morden handlar om religiösa blodsoffer?

Som sagt, en blodig thriller som lyckas kombinera fornnordisk mytologi med maffiaverksamhet och dessutom hinner med att dra iväg åt många andra håll. Om historien är spretig så är personporträtten desto bättre, med kommissarie Fabel som en skickligt beskriven utredare och människa.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22