BLODMÅNE

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Per Jorner
Norstedts 2002

Svensk fantasy är inte så vanligt. Inom genren dominerar det anglosaxiska men Jorner har till och med lyckats bryta sig in i både England och USA med sin förra roman, debuten Efter lägerelden 1998. Jorner (född 1974 i Örebro och nu doktorand i fysik i Uppsala) berättar här om tre grupper människor med färdas mot samma mål – det är en handfull magiker ur ett hemligt nätverk, en samling legosoldater medförande en pojke från ett fjärran land och några ungdomar som en orden har skickat ut för att de ska lära sig att hantera varandra.

Målet är en gammal, numera värdelös gruvby i bergen där det lever vidskepliga människor ovetande om omvärlden och enbart intresserade av de egna angelägenheterna.

Per Jorner har en lätt burlesk stil och stor geografisk och naturbeskrivande fantasi. Han skriver med frisk djärvhet och har en human avsikt med sitt skrivande. Här handlar det om maktförskjjutning och man får faktiskt en känsla av att det handlar om mellanöstern, trots alla olikheter.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22