BLODLÄGE

May 17th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till BlodlägeAv Johan Theorin
Wahlström & Widstrand 2010

Precis som Mons Kallentoft håller Johan Theorin på med en årstidsserie, en bok för varje. Båda författarna har nu kommit fram till våren. Kallentofts kommande bok heter Vårlik och Theorins nu trdeje bok heter Blodläge. Blodläge är ett oxiderat skikt i gamla stenbrott som uppstått när marken där legat under vatten för tusentals år sedan.

Theorin har som tidigare byggt sin historia av tre grundpelare. Där finns själva kriminalgåtan, där finns aningen av det övernaturliga, här i form av älvor och troll. Och framförallt finns där flera familjehistorier, främst tragedier. Det är de senare ödena som fascinerar mig mest. Han skriver mest om olika former och på flera plan om sorg, rädslor och tillkortakommanden. Dessa familjehistorier vävs samman, kolliderar och konfronteras i en liten by på Ölands Alvar. Och just Alvaret är en perfekt plats för Theorins naturväsen att husera.

Johan TheorinUnder påsken flyttar nya invånare till byn. Bland annat i två nybyggda villor, men även till gamla stenhuggarstugor. Vissa söker ensamheten, vissa söker svar på gamla gåtor om älvor och troll.

Tragiken och dramatiken i relationsbeskrivningarna fångar mig mycket även om också kriminalhistorien är intressant. Men den actionfyllda upplösningen kunde jag varit utan. Den stilla och sökande tonen i boken hade kunna fortsatt till sista sidan.

Theorin vann 2007 priset för bästa svenska nykomling inom kriminalgenrén med Skumtimmen och 2008 priset för bästa svenska kriminalroman med Nattfåk. Han har också utgivits i många länder. Jag tycker denna tredje bok är den bästa och väntar spänt på nästa årstid.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22