BLOD SÄLJER och andra berättelser

Aug 27th, 2020 | By | Category: 2020-08 aug, Recension

Omslag till Blod säljerAv Stephen King
If it bleeds, 2020
Översättning John-Henri Holmberg
Albert Bonniers förlag, 2020
ISBN 978-91-0-018401-8, inbunden, 506 sidor

Stephen Kings böcker är numera normalt väldigt tjocka, så också denna. Han började tidigt i sin författarbana med noveller och har några gånger återkommet med sådana. På bokens baksida står det att det är noveller, men då vill jag protestera: berättelser, som är undertiteln, är bättre. För den här tjocka boken innehåller bara fyra delar, en kanske så kort att den skulle få kallas novell, de tre övriga är kortromaner, eller romaner om vi går tillbaka några decennier. Så några ord om varje del.

Mr Harrigans telefon
Stephen King är utomordentligt skicklig på att förmedla barndomskänslor. Här är berättaren nu vuxen men minns tillbaka till när han var skolbarn, boende i en liten, avlägsen by. Grannen är en äldre man, mr Harrigan, som dragit sig tillbaka från finansvärlden och lever ensamliv i en nybyggd lyxvilla. Eftersom den unga gossen är duktig på att läsa får han några timmars jobb med att läsa för mr Harrigan och dessutom hjälpa till med blomvattning och annat. Lönen är inte stor (snålt tycker hans pappa) men dessutom får han till högtidsdagar ett kuvert med ett tackkort och en skraplott.

Så vinner han en maxvinst. Han vill tacka och köper en iPhone till mr Harrigan, som ogillar ny teknik men blir fascinerad.

När han dör ser gossen till att han får telefonen med sig i kistan, påslagen, och han kan inte låta bli att ringa till den och lyssna på det inspelade svarsmeddelandet.

Och det händer saker. Har det att göra med telefonen? King är bra på att balansera mellan det vardagliga och det övernaturliga. Men skräckdelarna är här mest fokuserade på mobbning i skolan.

Chucks liv
En (näraliggande?) framtidsskildring, dystopi: USA, och världen, faller samman, Kalifornien rasar i havet, bina är döda, el och internet är på upphällningen, men de flesta försöker fortsätta som vanligt trots att flyktingarna från Kalifornien nu gjort Nevada till landets folkrikaste delstat. Eller så tar många livet av sig.

Överallt finns reklam med tack för Chuck 39 år. Men vem är Chuck? Det får läsaren veta, men hur han hänger ihop med sakernas tillstånd är inte helt klart. Berättelsen är skriven i tre delar, som kommer i omvänd ordning. Här är en blandning av skräck, fantasy (spöken?), vardagsskildring, just så som King är duktig på. Men den känns lite oavslutad.

Blod säljer
Detta är huvudnumret, hos de flesta andra författare en egen roman, deckare, fantasy — Kings skickliga blandning.

Huvudpersonen var med som biperson i en tidigare King-bok, Mr Mercedes. Holly Gibney driver en byrå som är både en slags privatdetektivfirma och en amerikansk specialitet där man hjälper myndigheter att spåra upp misstänkta som smitit från sina borgensåtaganden. Dessutom är firmans medarbetare duktiga på att hitta försvunna hundar.

Det börjar med att Holly tycker att det är något konstigt med den tv-reporter som på en lokal kanal rapporterar om ett bombdåd på en skola. Var reportern inblandad, visste han att bomben skulle komma. Hade han någon förbindelse med den utklädde paketleverantören?

Det börjar som en deckargåta, men allt eftersom blir Holly allt mer säker på att det inte är en mänsklig varelse utan någon som lever av att finnas nära människor i katastrofer, lever av deras skräck och förtvivlan. Hon har stött på en sådan tidigare, men är detta samma? Och om det är det hur ska varelsen oskadliggöras.

Deckare, skräck och effektiv thriller i upplösningen.

Råtta
En hel del King-berättelser tar upp skrivandets, författandets våndor. Här är en universitetslärare som fått en del noveller poublicerade och som förgäves försökt få till en roman. Senaste försöket höll på att bränna upp familjens hus när han brände det misslyckade manuskriptet. Men nu har han en idé. En intrig som i hans huvud bara väntar på att skrivas ner.

Han har ett sabbatsår och åker till familjens avlägsna stuga i Maines ödemarker mot kanadensiska gränsen, inte helt uppmuntrad av hustrun. Men på plats fungerar det, el och tv fungerar, han skriver i full fart. Men så närmar sig en svår vinterstorm och han blir dessutom förkyld. När han inser att han borde åka därifrån är det för sent, vägen har blivit oframkomlig, elen försvinner och han mår riktigt illa. Den fasta telefonen slutar förstås också att fungera.

Men då dyker en råtta upp och fixar allt. En riktig råtta? Eller en feberhallucination?

Varken han eller läsaren kan vara riktigt säker.

Skrivandets glädje och förbannelse kan King skildra som få andra.

Och han är mästerlig i balansen av det vardagliga och det övernaturliga, som i hans tappning är alldeles normalt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Stephen King

Stephen King. Foto Shane Leonard

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22