BLOD AV MITT BLOD

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Åke Smedberg
Bonniers 2005

Tydligen har förlaget hittat en redaktör åt Smedberg den här gången. Folk nickar inte, grimaserar inte, skakar inte på huvudet eller rycker på axlarna lika ofta som i Den mörka floden, utgiven 2003.

Hans nya kriminalroman är en lite ”gammaldags” bok i den stil som kunde ha skrivits av Olov Svedelid eller Uno Palmström för ett par decennier sedan. Inget ont i det. Tiderna har visserligen förändrats men ändringen är inte så revolutionerande.

Smedberg ger historien och personerna grundlig bakgrund. Han är inte heller särskilt hygglig eller överseende mot sina personager och han fabricerar spänning i lagoma doser. Personerna verkar vid en första anblick vara som de presenteras, men efterhand märker man att de flesta dras med något under ytan – och sådant ökar ju alltid läsarens intresse.

Även här är det skribenten John Nielsen som står i fokus, i en historia om mordiska människor, narkotikasmuggling, smågangsters och de stora fula fiskarna i vattnet bakom dem. Och det Sverige han beskriver vill man egentligen inte leva i.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22