BLOCKET

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Karin Wahlberg
Wahlström & Widstrand 2006

Blocket är smek- eller öknamnet på universitetssjukhuset i Lund. Där hittas en man död, och där hamnar huvudpersonens dotter med svåra skallskador efter ett överfall. Eftersom Karin Wahlberg är läkare finns en tyngdpunkt i sjukhus- och sjukvårdsskildringen, men här är hennes huvudperson i första hand mamma och inte läkare. En annan, och det som tar mest utrymme och känns som det viktigaste, är skildringen av ett antal unga människor, studenter eller just färdiga för sina yrken. Konflikter, oro över framtiden, kärleksproblem, det är inte lätt att vara ung. Deckarinslagen kommer i tredje hand, framtill slutet. Det blir en final i furioso, och det är nervkittlande action med räddning i sista stund. Det skickliga handlaget märks i att läsaren hålls i spänning trots en inre övertygelse om att författaren inte kan låta detta bli en tragedi.

Behållningen är ändå personskildringarna, där vardagens bekymmer blandas med den oroande insikten att mannen som överfaller flickor kanske är en i gänget.

Handlingen går långsamt fram, men det ökar bara känslan av oro, vad är fel, vem är mördaren, vem är misshandlaren? När kommer nästa överfall?

Alltså: en lugn och stilla ungdoms- och relationsroman och thriller på samma gång.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22