BLOCK – EN DECKARE UR BALANS I TIDEN

Oct 23rd, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till En deckare ur balans i tidenAv Daniel Hånberg Alonso
Mogway Bokförlag, 2014
ISBN 978-91-87858-05-5,  189 sidor

Efter kriminalromaner där döda våldsoffer håller monologer i kursiv stil kan man väl vänta sig ungefär vad som helst – och vi får det. Här presenterar författaren Daniel Hånberg Alonso den svenske metatemporala privatdetektiven Josef Block som utan att äga den tidsmaskin som 1895 introducerades i en science fictionroman av H.G. Wells förflyttar sig obekymrat i tiden och i olika århundraden – från slutet av 1800-talet till vår egen tid – löser brottsfall. Denne Block är sisådär 37 år gammal, men åldersbestämmelsen blir svår när man inte riktigt vet hur mycket han åldrats under sina färder med och mot klockan.

Det låter som om vi hamnat i en berättelse för barn. Men det är lite mer intrikat än så.

Daniel Hånberg AlonsoHånberg Alonso beskriver i denna samling om sex olika fall Block hamnar i. Det första – Humle, malt, jäst vatten och ond bråd död – handlar om hur detektivens farfarsfar hittas dränkt och därmed mördat år 1903 medan fortsättningen utspelas 2008. Författaren berättar roande om öltillverkning och gamla bryggare medan han åker fram och åter i både almanacka och rum för att hitta ledtrådar som kan lösa det gamla brottet. Medan detta pågår får vi veta en del som huvudstadens utseende under olika decennier och dessutom lite om stadens rusdryckspolitik.

Lärkan som slutade sjunga, som inleds 1901, handlar om prostitution och de så kallade partihotellen där rum hyrdes per timme. Att de blivit sådana hade med byggandet av Stockholms Centralstation att göra, tro det eller ej. Lärkan i den ominösa titeln är en prostituerad (vissa sådana kallades berglärkor).

ABC-morden börjar 1954 i Vällingby där man hittar ett lik i den, faktiskt, riksbekanta biografen Fontänen. Hattandet mellan årtiondena börjar nu kännas lite monotont men monotonin lindras en aning av beskrivningarna tidstypiska ting, vanor och i viss mån uttryck.  Miljonprogrammet spelar viss roll. Hånberg Alonso är ingen oäven historie- och novellförfattare.

Till tonerna av din död handlar om en rad för varandra okända människor som alla dör under mystiska omständigheter när de besöker konserter. Här inleds historien så tidigt som 1808, hamnar i 2011 innan vi återigen vandrar bakåt.

Sibirien utspelar sig i det område i Stockholms innerstad som sedan slutet av 1800-talet fick detta öknamn. Det består av spekulativt byggda, enkla och trångbodda hyreskaserner avsedda för arbetarklassen. Där träffar Block, inte oväntat, en yngre upplaga av sig själv när han med sin kära Österrikeuppfunna Luger P08 i högsta hugg kommer för att utreda morden på gamla ungdomskamrater. Vill ni se hur en sådan pistol ser ut inleds varje novell med en smart illustration av Anders Karlsson. Den visar herr Block och hans pistol i siluett.

Skottet på Strömbadet. Strömbadet hette egentligen Stockholms Bad- och Siminrättning i Norrström, var stadens första stora flytande kallbadhus, helt byggt i trä strax norr om Riddarholmen och invigt 1884. Det revs 1936. Där tar historien sin början 1887 när en man skjuts, en polisvisselpipa ljuder – och Block står där med en rykande pistol (jovisst, en Luger P08) i handen.

Det är alltså rätt genomtänkta brottshistorier som serveras men den spänning som erbjuds finns mest i miljöskildringarna. Detektiv Block är ju egentligen aldrig hotad eftersom han vips kan försvinna någon annanstans i tiden. Jag skulle inte ens vilja kalla honom detektiv utan snarare arkivarie som i ett historiskt efterhand lätt kan ta reda på vad som egentligen hände.

Men som dramaturgiskt påhitt är det värt en femma av fem.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22