BLINDTUNNEL

Mar 11th, 2019 | By | Category: 2019-03 mars, Recension

Omslag till BlindtunnelAv Tove Alsterdal
Lind & Co, 2019
ISBN 9789177797371, inbunden, 272 sidor

Få spänningsförfattare gör mig så obeskrivligt förväntansfull när det kommer till en ny bok som Tove Alsterdal. Det blir några år mellan varje utgivning vilket gör min längtan desto mer infernalisk.

Författaren debuterade med Kvinnorna på stranden 2009, som sedan har följts av I tystnaden begravd, Låt mig ta din hand (Svenska Deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman 2014) och Vänd dig inte om. De är alla stand-aloneböcker, solitärer. Så långt ifrån de serier av deckare med samma huvudperson som är så vanliga.

De fem böckerna är alla mycket olika, men ändå likar de varandra på det viset att har ett återkommande berättartema. Där finns alltid ett internationellt perspektiv i kontrast till eller kombination med det svenska.

Hon gör det med andra ord inte lätt för sig, Tove Alsterdal. Hon lyfter ofta fram händelser och skeenden som har glömts bort och visar upp dem för oss, läsarna: Så här var det! Mängden research måste vara omfattande.

I årets bok är det regionen Sudetenland som är i fokus. Det är nu och har tidigare varit en del av Tjeckien. 1938 avträdde dåvarande Tjeckoslovakien området till Tyskland i Münchenöverenskommelsen för att sedan återta det vid krigsslutet 1945. De tyskar som då fanns där fördrevs under våldsamma former.

Daniel och Sonja har det besvärligt i Sverige. De köper en gammal vingård, obegripligt billigt, i Sudetenland och flyttar dit. Gården är förfallen men ligger vackert och paret ser en potential. Problemet ligger mest i dess historia som är starkt förknippad med tyskarna. De ses fortfarande inte med blida ögon.

Hela trakten har ett svart förflutet och snart visar det sig att även befolkningen där dras med mörka hemligheter som ingen vill prata om. Även Daniel och Sonja har saker som de inte gärna vill skylta med. En kvinna hittas mördad på parets ägor och Daniel blir misstänkt.

Som vanligt skriver Tove Alsterdal om riktiga människor, sådana som du och jag, som våra grannar och vänner. Alla innehar de, som folk gör, hemligheter och tillkortakommanden. Författaren har återigen lyckats med att levandegöra varje enskild karaktär i berättelsen, stor som liten.

För att inte tala om den intresseväckande miljön. Efter att ha läst boken känner jag mig hemma i Sudetenland utan att någonsin ens ha varit i närheten.

Fortsätt så här Tove, gör min läsning till ett underbart nöje. Jag har tidigare strukit författaren från listan av deckardrottningar och kallat henne kejsarinna. Fel, fel. Tove Alsterdal är utomjordisk, en deckargudinna.

NISSE SCHERMAN

Tove Alsterdal

Tove Alsterdal. Foto Annika Marklund

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22