BLINDSPÅR Vetenskap på villovägar

Nov 26th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till BlindspårAv Peter Olausson
Leopard dörlag 2012
ISBN 978-91-7343-395-2, inb, 319 sid

Jag var väldigt förtjust i Peter Olaussons webbplats och böcker om faktoider, föreställningar som hålls för sanna, men som i själva verket är felaktiga (http://www.faktoider.nu/index.php).

Det är sådant som roar oss besserwissrar. Den första bok i genren som jag stötte på var den fyndigt betitlade Här Var Fel från 1976 (som alluderade på den då årligen utkommande boken När Var Hur. I original heter Tom Burnhams bok The dictionary of misinformation.

Få verkar vara så trägna i röjandet av missförstånd som Peter Olausson. Han har satt samman flera böcker i genren, t ex den förra året utkomna om Tredje rikets myter (som jag inte läst).

I år har han tagit ett tyngre grepp: själva vetenskapen. Och då blir det ju lite krångligare, för i vetenskapens natur ligger ju att man kollar det man vet och om det visade sig fel så ändrar man sig. Så visst har en hel del teorier visat sig leda in i återvändsgränder, där väl den största missen var Lysenko i Sovjet, mannen som fick staten att bestämma att ärftlighetslagarna var fel.

I 18 kapitel tar han upp flygning (hur många som försökte få upp maskiner tyngre än luft), nationalistiska historiker som bevisar att Troja låg i Småland, hur Columbus litade på Bibeln och räknade grovt fel (men ingen trodde att jorden var platt), att man räknade med att Norra ishavet var isfritt just vid nordpolen (något som möjligen oroväckande kommer allt närmare), och mycket mer.

Det är intressant, men alltför ofta bemängt med många detaljer. Det är ingen bok att sträckläsa, men som uppslagsverk är den utmärkt.

Två (eller ska vi säga tre) kapitel i slutet är mer aktuella: Svearikets vagga i Västergötland (nja), Pyramiderna i Bosnien (som en del tydligen fortfarande tror på) och Vaccinmotståndet (något som tyvärr är alldeles för aktuellt med onödiga insjuknanden bland grupper som skrämts av “larmrapporter”).

Naturligtvis finns ordentliga källhänvisningar och dessutom ytterligare lästips.

LEIF-RUNE STRANDELL

Peter Olausson

Peter Olausson. Foto Maria Johannessen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22