BLINDBOCK

Jul 25th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till BlindbockAv Arne Dahl (pseud för Jan Arnald)
Albert Bonniers förlag 2013
ISBN 978-91-0-013218-7, inb, 506 sid

Arne Dahls poliskollektiv med medarbetare både från A-gruppen och den nya Europolgruppen fortsätter sina internationella insatser. Nu är startpunkten den väldiga mängd rumänska, romska, tiggare, många handikappade på olika sätt, som i Europas städer är en störning i ordningen.
Poliserna är på jakt efter den organiserade brottslighet som ligger bakom. Mycket handlar om trafficking, men gruppen inser snart att det  också handlar om mer.

Det förstår ju vi läsare tidigt. Redan på de första sidorna är huvudpersonen en romsk tiggare som är född blind. Han dyker sedan upp som förbindelsen mellan tiggarligan och den större organiserade brottsligheten.

För här handlar det också om storfinans och miljöhot, och en (del)lösning på klimatproblemen. Hur möjlig den är ligger utanför min kunskap.

Gruppen arbetar med oerhört sofistikerad elektronik, där en del verkar vara sådant vi känner till (möjligen i förfinad form), annat som än så länge kanske bara finns i författarens fantasi.

Spännande, och intressanta personer, om än möjligen  inte helt och fullt gestaltade, gör denna del i serien också till en bladvändare.

Att författaren har avsikten att ge synpunkter på vår tids utveckling är klart (och sympatiskt). Ett frågetecken har jag mot tiggarverkligheten, men se ledaren för resonemanget.

I slutet en inledning till nästa bok.

LEIF-RUNE STRANDELL

Arne Dahl/Jan Arnald

Arne Dahl/Jan Arnald.
Foto Sara Arnald

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22