BLEKA OSKULD

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Gunnar Ohrlander
Bra Böcker 2000

Mycket bra, Doktor Gormander, mycket bra. Bleka Oskuld är en riktig höjdare. Aktualiteten finns. Poliser som redan går på knäna ska lösa ett brutalt yxmord på en forskare, nedhuggen samtidigt som veganer släpper ut laboratoriets råttor. När tiden går, lösningen låter vänta på sig och kritiken mot polisen växer skickar regeringen över en byråkrat som hjälp – som om det inte skulle räcka med att kriminalens högste chef också har ett förflutet i kanslihuset. Doktor Gormander, det vill säga Gunnar Ohrlander, har läst på om mordet på Olof Palme.

Proffsen på mordutredningar, kommissarie Olov Nygren och hans våldsbenägne spaningsledare Ludvig Wiik, gör sina misstag. Wiik hotas av åtal för att han slagit ner två invandrare. Nygren har sex år tidigare haft ett passionerat vänsterprassel med den mördade forskarens hustru. Då valde han att stanna hos sin familj. Nu tröstar han genast änkan, både i sängen och med löften om att skydda henne och sönerna så långt det går. Han drömmer rent av om en framtid med henne, och den delen av storyn är intressant men inte så trovärdig. Skulle en saklig, rutinerad kriminalare, den allre bäste, beundrad av sin personal för skicklighet och oväld, låta tonårsaktiga känslor dra iväg på det sättet? Jag tror det inte. Men jag fångas av spänningen och läser ivrigt vidare trots att min tidiga läskväll övergår i natt och natten i ljusan dag. Så nog är det en spännande bok.

CARLÖSTEN NORDMARK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22