BLÅSER UPP TILL STORM

May 4th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Blåser upp till stormAv Alf Ronnby
Kronikan kom 2010

Den unga lärarinnan Anna har vuxit upp i en intellektuell familj på Södermalm i Stockholm. När hon var 18 kom katastrofen. Föräldrarna överfölls och mördades under en resa. Anna träffade Lars, en sympatisk läkare som hade obegränsat med pengar. Efter någon tid kände Anna att hon inte ville bli beroende av Lars och hans pengar. Men Lars vägrade släppa henne, hon blev mer eller mindre förföljd.

Näste man i hennes liv var Mihailo som – kanske till följd av en kulturkrock – våldtog henne. Han fick ett ganska långt fängelsestraff och hotade hämnas. Anna gav sig bl a därför av från Stockholm till den lilla ödsliga byn Huså. Det är minus 25 grader, när hon tänker tillbaka på de år som gått i Huså. Två lärare mötte henne. De hette Lars och Erik.

Alf RonnbyHär måste jag som läsare säga jag finner det mindre lyckat att det finns två Lars i boken. En gång skrev jag en roman med en Johansson och en Johnsson och mina provläsare klagade på att de förväxlade figurerna. Datorn har många möjligheter och jag kommenderade: “Byt alla Johansson mot Eriksson!”

När jag senare läste korrektur fann jag att det i boken om sommaren 1959 stod att då blev Ingemar Eriksson världsmästare i tungviktsboxning!

Nå, gudskelov är det läraren Erik som fattar tycke för Anna, inte Lars. Och man följer med spänning och intresse Annas tid i byn och byns utveckling under denna period. Naturligtvis har hon sina sexuella behov, men om hon ger efter för Eriks uppvaktning, så bryter hon mot den moral man har i byn.

Det är inte utan att jag kommer att tänka på Mobergs Vår ofödde son, där en lärarinna i en liten by blir med barn. Hos Moberg är bymoralen strängare – han skildrar ju också en tidigare epok med snävare syn på kärlekslivet.

Vid midsommartid vandrar Erik och Anna upp till en fäbod: “I ett ögonblick står tiden stilla på fäbodens förstubro /–-/ en kväll i juni, då midsommarblomstrens dofter vilar över fäbodvallen”. Det är den lusteliga Värmlänningarna eller kanske Strindbergs ödesdigra Fröken Julie där adelsdamen på midsommaraftonen faller och måste dö … Det är mycket svenskt och de flesta av oss kan känna att vi upplevt detta själva på ett eller annat sätt.

Anna upptäcker Huså på ont och gott och Huså är en plats som inte vill gå under. Man kallar till en arbetsgrupp som arbetar för att rädda byn och skolan. Så bildar man trots visst motstånd ett liftkooperativ. Banken vill inte ställa upp med ett lån med mindre än att kommunen borgar och kommunen vill veta vad länsstyrelsen i så fall ställer upp med …

Men trägen vinner och projektet får vind i seglen. Men sedan kommer det inte så många turister som tänkt är och sedan …

Mer ska här inte avslöjas. Men boken är synnerligen intressant och har mycket att berätta om människor i glesbygd. Och om människans sega vilja att överleva. Kanske finns det en gud som straffar den som är ond?

Boken kan beställas på alf.ron@telia.com

JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22