BLÄNDVERK

Sep 7th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till BländverkAv Thomas Erikson
Damm Förlag 2011
ISBN 9789173517881, Inbunden, 464 sidor

Det är inte alltid så lätt att hitta nya infallsvinklar när man debuterar som deckarförfattare. Det vanligaste sättet är att hitta någon ny yrkesgrupp som man kan placera huvudpersonen i. Thomas Erikson har det väl förspänt, eftersom han är beteendevetare och följaktligen fick hans hjälte, Alex King, bli en sådan.

Och just avsnitten om beteendevetenskap, om hur man kan klassificera människor i olika typer med olika färger är mycket intressanta. Det var inte utan att jag kände igen mig själv både här och där. Tankeväckande!!!

Flera affärsmän skjuts till döds i Stockholm och Alex blir inkallad som vittne. På något sätt lyckas han nästla sig in i utredningen, ganska oklart hur. Kriminalkommissarien heter Gabriel Hellmark och är en jättelik person. Hans inspektör Nina Mander inleder ett förhållande med Alex och Gabriels bror, den ganska slarvige Fredric kommer i allra högsta grad tillsammans med sin familj i skottlinjen.

Läsaren får följa polisutredningen och Alex liv och leverne. Det visar sig att den svenska maffian är inblandad och här kan man dra många paralleller med Amanda Linds böcker.

Intrigen är ganska skruvad och sannolikheten lyser med sin frånvaro. De flesta karaktärer i romanen är ganska karikerade. Onda är väldigt onda och de korkade är påfallande korkade etc. Men det blir ändå hyfsat spännande och jag läser gärna en fortsättning om Alex King. Allra helst om det blir mer av varan beteendevetenskap.

NISSE SCHERMAN

Thomas Erikson

Thomas Erikson. Foto Lars Trangius

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22