BLAND SPIONER, KOMMUNISTER OCH VAPENHANDLARE

Nov 22nd, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Bland spioner kommunister och vapenhandlareAv Jan Mosander
Fischer & Co 2012
ISBN 978-91-86597-32-0, 408 sid

För snart femtio år sedan kom unge Jan hem till sina föräldrar i Finland och berättade att han fått arbete som journalist på en liten lokaltidning. Modern, som hoppats att sonen skulle bli banktjänsteman, blev alldeles förskräckt och utbrast: ”Herregud, på tidningar super de bara, det vet ju alla!”

Hon hade förstås rätt, det förekom mycket sprit i dessa kretsar, mycket mer då än nu om jag är riktigt underrättad. Men Mosander tycks ha klarat sig bra som journalist. Den lilla lokaltidningen blev av med honom, han hamnade i Sverige och arbetade på de stora kvällstidningarna (ja, de var sådana på den tiden) Expressen och Aftonbladet där han fick känna på att vara både utlandskorrespondent och krigsreporter. Han var med när Svarta September angrep israeliska idrottsmän vid OS i München och orsakade både de egna terroristernas och idrottarnas död i ett blodbad. Som ung och relativt nybakad korrespondent skickades han det libanesiska inbördeskriget och i boken berättar han inlevelsefullt om de svårigheter en journalist kan råka ut för men beskriver också hur pyttesmå sådana kan verka i jämförelse med den lokala befolkningens lidanden.

Så småningom hamnade han under 1980-talet på Sveriges Radio där hans distinkt finlandssvenska röst gjorde succé – inte minst hos äldre damer med dålig hörsel, som hörde av sig och berömde hans tydliga svenska.

Han har i sanning levt ett äventyrligt yrkesliv där han hunnit med att fika med den nazistiske krigsförbrytaren Albert Speer, varit med om att avslöja den svenske storspionen Stig Bergling och grävt i Boforskoncernens mut- och vapenaffärer förutom mycket annat smått och gott.

En journalist behöver ha tur. Fast man kan nog inte enbart kalla det för tur att råka vara en av 4.234 passagerare ombord på lyxkryssaren Costa Concordia som sent på kvällen den 13 januari 2012 gick på grund vid ön Giglio utanför Toscana i mellersta Italien. Mosander och hans hustru klarade livhanken medan minst trettio personer miste livet och befälhavaren Francesco Schettino blev hatad och bespottad världen över. Den berättelsen inleder Bland spioner, kommunister och vapenhandlare och är minst lika spännande som resten av det Mosannder har att förtälja. Haveriet gjorde att boken försenades eftersom en stor del av manuskriptet följde den kantrade båten ner i djupet.

Omfattande kapitel behandlar den så kallade Boforsaffären, en muthistoria som solkade ner både Sveriges Palme och Indiens Gandhi. Ett annat handlar om penningrullningen inom det svenska biståndet. Mosander har ett gediget kunnande när det gäller dessa historier.

Mosanders yrkesbiografi är ett stycke presshistoria som torde intressera fler än enbart mediafolk, väl skriven och skickligt berättad som den är. Dessutom innehåller den en hel del av den passion som tydligen är nödvändig för att en medlem av tredje statsmakten ska höja sig över mängden.

KJELL E. GENBERG

Jan Mosander

Jan Mosander. Foto Jacob Forsell

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22