BLACKWATER Världens mäktigaste privatarmé

Oct 20th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Blackwater

Av Jeremy Scahill
Blackwater. The rise of the world’s most powerful mercenary army 2008
Översatt av Tomas Håkanson
Norstedts 2008

Scahills bok Blackwater är en skildring av den organisation från  träskmarkerna i North Carolina (därifrån kommer namnet Svartvatten) vars mycket stridsdugliga legoknektarmé gjort den till en militär kraft i bland annat Irak och Afghanistan och en politisk kraft i Bushs USA. Blackwater ägs av mångmiljonären och före detta Navy Sealen Eric Prince, en kristen högerman som finansierade senaste presidentens kampanj och inte vänder den andra kinden till.

Han anser att han och hans organisation står över lagen – och har visat att det stämmer – och dessutom har ekonomisk vinning av detta. De utnyttjar att en stor del av USA:s krigsbudget i exempelvis Irak går till privata operatörer där och av de privata är Blackwater överlägset störst.

jeremy scahill

Privatiseringen av krigföring tog fart efter 11 september 2001, när USA gjorde sig redo att invadera Irak. När amerikanska stridsvagnar rullade in i Bagdad i mars 3003 hade de i släptåg den största armé av legosoldater och privata entreprenörer någon sett i modern krigshistoria. Mot slutet av 2006 fanns enligt Scahill lika många privata som reguljära soldater där. En som tyckte om detta, eftersom han hade egna intressen i saken, var försvarminister Donald Henry Rumsfeld.

I Blackwater. Världens mäktigaste privatarmé berättar Jeremy Scahill om hur organisationen på mindre än ett decennium växt med explosiv fart och kommit att bli något av ett romersk kejsargarde för Bushadministrationen.

Blackwater lär ha över 2.300 soldater (av 21.000) i aktion i nio länder. Organisationen förfogar över tjoget flygmaskiner varav flera stridshelikoptrar. Och bakom allt ligger den teokratiska rörelse som initierades av Erik Princes far Edgar. Blackwaters soldater är den kristna korstågsväckelsens krigare och många ser ut som gamla Hoover-tiders FBI-män – skrämmande muskulösa med ansiktet skymt bakom moderna solglasögon.

Ingen förvånas väl över att sådana människor var inblandade i fångtortyren i Abu Ghraib-fängelset. Eller att de misshandlar journalister. Eller att inte en enda åtalats för brott begångna i Irak – enligt Order Nr 17 skall de ”vara immuna” mot irakiska åtal. Blackwater kräver dessutom immunitet mot åtal i USA och vill står över lagen.

Det är en skrämmande skildring av hur det självgoda USA ger sig rätten att mobba andra länder och deras medborgare. Många rycker på axlarna och menar att det bara är muslimer av olika kaliber som råkar illa ut. Men var inte för säkra – Sverige kan i en framtid stå i skottlinjen eftersom vi inte är kristna på det enda rätta amerikanska sättet.

Och hoppas inte på att Barack Obama har möjlighet att ändra på Eric Princes affärsidé. Att McCain – den gamle krigaren – ska göra det är väl ännu mer otänkbart.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22