BLACK SABBATH

Dec 17th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Black SabbathAv Mick Wall
Black Sabbath – Symptom of the Universe, 2013
Översatt av Manne Svensson
Forum, 2014
ISBN 978-91-37-14090-2, 363 sidor

Jag har läst ett antal böcker om Black Sabbath och en snabbkoll på nätet visar att det finns många fler. Och här har det kommit en till. Mike Wall, programledare i radio- och TV, skivbolagsman och manager med flera böcker om brittiska band på meritlistan, är fader till denna, där han söker hitta den sanna kärnan i legenderna om det bitchigaste bandet i senare engelsk musikhistoria.

Hans utgångspunkt är fjolårets återföreningsturné, förevigad i ett album, som kantades av kontraktsdispyter som ledde till att trummisen Bill Ward inte fick vara med, och Sharon Osbournes styrning av bandet.

Mick WallDe fyra nollornas från Birmingham (Ozzy Osbournes egen kategorisering) upphöjelse från att vara ett mycket avskytt rockband till en penningmaskin, har gått längs en mycket slingrig väg. När den sanna berättelsen om dem ska förtäljas ligger många stötestenar i vägen. Inte minst gör personliga intressen och PR-insatser från Sharon och Ozzy, Tony Iommi och Bill Ward att vägen blivit ännu knaggligare.

Som alltid får vi även här höra om drogerna (Tony Iommi är en förvirrad kokainist, Ozzy Osbourne ofta utom all kontroll och Sharon Osbourne en fullständigt hänsynslös människa), men också en hel del om musiken – Wall har intervjuat bandet otaliga gånger genom åren – och om de ibland fåniga beslut som fattats i drogdimmornas dunkel.

Han berättar om deras första försök att nå bortom hemstaden, försök som gick sisådär innan de träffade Don Arden, mannen som räddade deras karriär när de blivit blåsta på sina egna låtar, men samtidigt gjorde dem makalöst skuldsatta.

Man kan läsa boken som en bandbiografi men om man struntar i det och ser den som vilken roman som helst finner man att den har mer gemensamt med gonzostilen i Fear and Loathing in Las Vegas av Hunter S Thompson än med vanliga berättelser om framgångsrika band med narkotikaproblem.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22