BLACK IS BEAUTIFUL

Oct 20th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till Black is beautifulAv Bertil Falk
ZenZat, 2015
ISBN 978-91-981269-5-2, 53 sidor

Får man säga ”neger”?

Bertil Falk, f d chefredaktör för DAST, Indienkännare, författare, översättare, filmare och f d journalist på Kvälls-Posten, ger sedan 1998 ut en exklusiv serie julböcker. Dem sänder han i numrerade exemplar till vänner och bekanta. Början gjordes med De fyra flintskallarna, som trycktes i 100 exemplar. Nästa bok fick ett ex mindre och tredje boken kom i 98 ex. När han i år släpper verk nummer 18: Black is beautiful, finns den bara i 83 exemplar.

Bok nummer 8 hette Gardar Gåtlösarens saga. Förlaget Orda gav 2014 ut den under titeln Gardar Gåtlösaren. Det blev stor succé och man talar nu om en fortsättning.

Bertil FalkFalk är till allt annat en utmärkt dramatiker. Han surrealistiska Järtecken spelades med stor framgång på Petersgårdens Drama i Lund härom året. I Black is beautiful publiceras Neger som är “ett politiskt inkorrekt debattspel för radio”, Klass, ett idépolitiskt skådespel, Morita, som utgår från det självmord författaren Yokio Mishima begick 1970 tillsammans med sin älskare Morita. Denne misslyckades med att hugga huvudet av Mishima. Kendomästaren Furu Koga blev tvungen att hugga huvudena av både Mishima och Morita. Han dömdes för detta till fyra års fängelse! Som sista rätt i denna magstarka samling ges Godse där Indienexperten Bertil Falk behandlar mordet på Mahatma Gandhi 1948.

Det är verkligen en bok som man läser med alla sinnen på helspänn. Själv tänker jag på den utveckling av begreppet “neger” som skett under min livstid. 1952 tog jag realen i Mjölby och ovanpå det for klassen på skolresa till Köpenhamn. Vid en rundtur i hamnen såg jag då långt bort på en båt en svart man stå och jobba.

Jag berättade om detta och ryktet om vad jag iakttagit spred sig i vår socken. En dag när jag var ute och gick, hoppade en man av sin cykel och undrade:

– Du Bolinder! Dom säger att du sett en neger. Är det sant?

Stolt bekräftade jag. Jo då, jag hade sett en riktig, livs levande neger. Han rörde på sig – så nog var han riktig alltid!

I min bok 40-tal (1978) har jag med ett tidningsklipp som visar en färgad ung man, James, som sitter och spelar gitarr i Helsingborg. Han hade anlänt med ett transportfartyg och ansågs vara så uppseendeväckande att man gjort reportage om saken i tidningen. Rubriken blev förstås “Svart på vitt”.

En av Bertil Falks rollfigurer säger nu i Neger:

– Och du vill förbjuda ordet för att du har accepterat de vita rasisternas underliggande tolkning av ett ord som för mig är vackert.

Kanske det, ja!

JEAN BOLINDER

Bertil Falk och Indira Gandhi 1978

Bertil Falk och Indira Gandhi 1978

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22