BLÅBÄRSMASKINEN

Dec 8th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Blåbarsmaskinen

Av Nils Claesson
Ruin 2009

Det här är Nils Claessons berättelse om sig själv och sin uppväxt med sin berömde far Stig Claesson, Slas. I mångt och mycket handlar boken om sonen Nils och hans förhållande till Slas och dennes alkohol- och pillerberoende. Alla som känt en alkoholist och en alkoholistfamilj vet om alla de lögner som familjerna lever med och själva skapar. Ständigt.

Bilden som massmedia präglat av konstnären och författaren Slas som den folkkäre med sina välbekanta och älskade böcker som Vem älskar Yngve Frej, På palmblad och rosor och Henrietta skall du också glömma eller En vandring i solen, får en annan framtoning efter genomläsningen av Blåbärsmaskinen. Eller rättare sagt, Slas som författare och konstnär, blir inte mindre av sonen Nils berättande om hur det vardagliga livet gestaltade sig med fadern.

Jag tycker att porträttet av fadern är ömsint samtidigt som han utan förskoning skildrar de svårigheter som uppstår med en av stimulantia beroende person.

Nils Claesson

Och jag uppskattar Nils Claessons språk. Hans korta innehållsrika meningar. Han ordvändningar och humoristiska anslag som naturligtvis till viss del påminner om faderns sätt att uttrycka sig. Men Nils humor är mera kantig, mera frän och mera intellektuell. Hans känslor för fadern när slutet närmar sig återges kort och koncist:

På natten hör jag Stig hosta och får gå ner och hjälpa honom några gånger.

Han gråter och kramas, säger att han är så oändligt tacksam att jag hjälper honom.

Han gråter igen. Fattar tag och vill inte släppa. Håller hårt.

Jag är övertygad om att jag kommer att läsa om Blåbärsmaskinen. Inte bara för språkets skull.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22