BLÅ STJÄRNAN Det stora århundradet V

Sep 2nd, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Blå stjärnanAv Jan Guillou
Piratförlaget, 2015
ISBN 978-91-643-0455-4, 480 sidor

I en operation värdig Christine Jorgensen har Guillou i den femte delen av sviten Det stora århundradet förvandlat sin gamle hjälte Carl Gustaf Gilbert Hamilton till den nya antinazistiska Johanne Lauritzen. Det har blivit en delvis mycket spännande och underhållande roman för vuxna, men med drag av ungdomsbok. Blå stjärnan utspelas under samma tid som den tidigare Att inte vilja se – krigsåren 1941–1945. Familjen Lauritzen är i stort tyskvänlig på grund av sina rötter, men inte alla i familjen har andra känslor än negativa för Hitler och nazismen. Det gäller i synnerhet Johanne som efter att ha arbetat som kurir åt norska Hjemmefronten (med Blå stjärnan, ett internationellt förbund ägnat åt bistånd av djur i krig sedan 1914, som täckmantel) och varit så lyckosam att hon värvas av den av brittiska spionorganisationen SOE, inte minst för att hon talar svenska, norska och tyska flytande.

Jan GuillouDet som liknar ungdomsbokens essens (och i stort påminner om Hamiltonromanerna) är att Guillous spionerande hjälte alltid lyckas med det hon förutsatt sig, trots att förutsättningarna emellanåt talar för det motsatta. Samtidigt är detta en genre som Guillou behärskar närmast till fulländning – och som tydligen ger honom skrivglädje. Sprudlandet har fått honom att skriva en bladvändare där kvinnor har huvudroller. Det är Johanne som leder män som inte alltid vill bli styrda av damer i sabotageoperationer mot tyska soldater i Norge, som blir den som tar fram nödvändiga uppgifter genom att infiltrera den tyska underrättelsetjänstens högsta höns i Stockholm och ser till att hotade norska judar smugglas över gränsen till Sverige.

Till råga på allt blir hon en av medlemmarna i Sekreterarklubben (harangerad i Dast: http://www.dast.nu/recension/sekreterarklubben-c-byrans-kvinnliga-agenter-under-andra-varldskriget) med tjänstepessar och allt. Han erkänner utan omsvep att Jan Bergmans bok om C-byråns kvinnor gett honom mycket material att bygga sin berättelse på. Och han berättar, smått gramset, om hur lite erkännande de kvinnor som bidrog till det tyska nederlaget fick i både Sverige och Norge när kriget väl var över. Det var manliga militärer som fick medaljerna.

Jag tror på Guillous beskrivning av Sverige under krigsåren. I både verkligheten och i författarens fiktiva land balanserade statsledningen på en smal och inte alls slö knivsegg, åtminstone fram till de sovjetiska framgångarna i Stalingrad. Under en stor del av tiden fanns det folk som trodde på nazismen och dess förmågor. I Blå stjärnan är Johannes far en sådan förstockad herre utan att beskrivas som omänsklig. Han var som många andra.

Ett par saker fick mig dock att rysa. Johanne är välutbildad och intellektuell med fallenhet mot det som kunde likna feminism i senare vokabulär. Ändå tvekar hon inte att hoppa i säng med fransmän som aspirerar på att bli motståndsmän eller med tyskar som hon finner avskyvärda. Patriotism in absurdum, eller vad?

En eftergift åt den väloljade dramaturgin är nog också att Johannes syster Rosa arbetar åt den svenska underrättelsetjänsten. I en annan verklighet skulle nog de olika underrättelsetjänsterna ha slagit knut på sig själva för att utreda släktskapets betydelse. Men Guillou låter dem samtala om politik (inte om karlar) och man tror på det och på historien som sådan. Det är faktiskt skickligt.

Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou föddes i januari 1944 och blev känd som den journalist som tillsammans Peter Bratt avslöjade att Socialdemokraterna låg bakom den hemliga underrättelsetjänsten Informationsbyrån (IB). Den spionerade på politiska motståndare. Guillou, Bratt och underrättelseagenten Håkan Isacson dömdes till fängelse för spioneri. Att avslöja det statsbärande partiet ansågs skada rikets säkerhet. Efter frigivningen har Guillou arbetat som opinionsbildare, författare och krönikör.

KJELL E. GENBERG

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22