BITTRA BLOMSTER

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Gunnar Staalesen
Bitre blomster 1992
Översatt av Hans Nygren
Bra Böcker 1994

Gunnar Staalesen, verksam i vårt broderland Norge, har erhållit många lovord i svenska deckarkretsar sedan Bittra blomster nominerades till Svenska Deckarakademins utländska pris 1994: det har t.o.m. talats om internationell klass. Själv tycker jag att det rör sig om en trevlig bekantskap men inte hör Bittra blomster, även om den är bra till de allra största deckarupplevelserna.

Staalesen har gjort sin detektiv, Varg Veum, till en sentida norsk kusin till klassiskt luggslitna hjältar som Sam Spade och Philip Marlove. Kring femtioårsstrecket, problem med spriten och en charmerande svada som kan locka vilken kvinna som helst i säng. Till synes en kliché, men författaren lyckas faktiskt belägga sin karaktär med liv, både till det inre och yttre. Men är huvudpersonen ganska övertygande skildrad är det lite si och så med vissa bifigurer. Detta hamnar på minuskontot. På pluskontot hittar vi ett ledigt och emellanåt riktigt snitsigt språk och goda miljöbeskrivningar (storyn utspelas på norska västkusten, i trakterna kring Bergen).

Berättelsen är spännande och händelserik. Trådarna håller och knyts åt väl (ett eller annat namn för mycket att hålla reda på för den kvällströtte dock). Jag återknyter gärna bekantskapen med Staalesen och Varg Veum.

CYRIL TÖNISBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22