BISARRA BÖCKER

Jun 18th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Bisarra böckerAv Mattias Boström & Per Olaisen
Känguru 2011
ISBN 9789186289416, 111 sid

Till de kollektiva dumheterna hör alldeles påtagligt sporttävlingar, menade läkaren Hjalmar Öhrvall (1851–1929) i sin psykologiska studie Om dumheten. Han hoppades att detta elände var “av snart övergående beskaffenhet”. Till de goda frukosträtterna räknade Johan Grönstedt “Rapphönskotletter”, “Fårnjurar på spett” samt “Stekt gris”. Detta enligt hans handbok Trehundra goda frukosträtter.

Ja, livet kan ha sina fördelar! Det gäller bara att inte trilla dit på någon av de nackdelar som också hotar. Viktigt är därför att få vägledning i, att av yttre kännetecken avgöra, vilka “Kvinnor man ej bör gifta sig med”. Mannen står förstås i centrum i G-g:s bok med denna titel. Kvinnan man väljer måste vara frisk och inte bortskämd, kraftlös eller lättsinnig. Det kroppsliga är viktigt. “Är t ex könsorganen fullt utbildade?” Hon bör inte ha en trubbig näsa som “hos negerrasen”.

Väljer en man fel, kan det bli en moder som ger liv åt mindervärdiga barn. I sådana barns ögon kan den felväljande fadern läsa en stum anklagelse — det är faderns skuld, att det blivit så illa som det blivit!

Om Bisarra böcker har Mattias Boström och Per Olaisen skrivit en liten bok, utgiven på Känguru som är imprint till Lind & Co. Utan tvekan är detta årets mest nöjsamma bok, en perfekt present till vänner och bekanta. Själv har jag läst, skrattat och berättat vidare.

Det ges t ex goda råd om Vad skall villan heta? och hur man botar bl a kräfta med brännvin och salt. Viktigt är att lära Simmkonsten. O J B von Corvin-Wiersbitzkis upplyser om att “i vattnet intaga en stående ställning utan att röra sig” är svårt och det “lyckas aldrig för en simmare som är mycket tyngre än vattnet”.

Författaren verkar ha råkat illa ut. Han tog sig vatten över huvudet när han 1849 ställdes inför krigsrätt och dömdes till döden (inte på grund av boken dock).

En “Badläkare” utgav skriften I badkappa och gav råd om att man skulle avbryta badet om man drabbades av diarré eller förstoppning. Att det förstnämnda inte är så trevligt när man badar är lätt fatta, men förstoppning? Nog måste det vara ödestyngt att bäst som man simmar omkring, bli varse att man är förstoppad!

Urinen. Spillningens värdefullaste beståndsdel ägnar Arvid Zachrison en bok och Henrik Berg skriver om Våra underkläder. Om “baseboll och kooperation” handlar Adam Allens ungdomsbok Samarbete susen gör.

Själv har jag inte haft så roligt på länge, som vid läsningen av Bisarra böcker.

Författarna är båda kända namn när det gäller kriminallitteratur. Mattias Boström är bl a expert på Sherlock Holmes och Per Olaisen ger ut kriminalnovelltidskriften CDM och är ledamot av Svenska Deckarakademin. De är bägge utomordentliga skribenter.

JEAN BOLINDER

Mattias Boström

Mattias Boström

Per Olaisen

Per Olaisen

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22