BIRKA

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

Av Hans Holmér
Wahlström & Widstrand 1999

I denna bok, som märkligt nog marknadsförs som polisroman, tar Holmér steget över till en hybrid mellan sf och kriminalroman. Den utspelas i ett framtida Sverige där dödsstraffet är återinfört, våld är oerhört vanligt. Det går inte att lita på någon enda instans inom rättsväsendet.

Holmér är i vissa lägen en utomordentligt skicklig författare. Somliga gånger tycks det emellertid som om hans uppslag är sådana att han tvingas dra ut konsekvenserna långt bortom det logiskas gräns. Cykeln, som kom för några år sedan, är ett exempel. I Birka är grundsynden så mörk att det knappt är möjligt för läsaren att ens treva sig fram. Tortyr, svek och mord efter mord efter mord får storyn att bli motbjudande. Jag tror att Holmér vill få oss att känna just detta, men genom att romanen i stort sett saknar andningspauser och eftersom personerna är så löst skisserade blir resultatet att man i stort sett inte bryr sig om hur det går för dem. De blir bara svartare klumpar i ett mörkt, dystert hav av elände.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22