BIN LADIN Ett familjedrama

Nov 18th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till bin Ladin

Av Steve Coll
The Bin Ladens. An Arabian Family
in the American Century 2008
Översatt av Mattias Göthe
Albert Bonniers 2008

Häromveckan kom Usama bin Ladins son Omar till Spanien där han begärde politisk asyl eftersom han menade att hans liv var i fara i arabstaterna. Usama har 19 barn och Omar förnekar att han sett sin far sedan han lämnade Afghanistan år 2000.

Det är det senaste som inträffat i alla turer runt den stora saudiska familj som har familjenamet bin Ladin. Om dessa människor, de goda medborgarna och de svarta fåren, har förre redaktionschefen på Washington Post skrivit en tjock (drygt 600 sidor) och uttömmande bok.

Det började i Jemen där den fattige och arbetslöse Muhammad bin Ladin tog Allah i hågen och drog till Saudiarabien där han började jobba som bärare, lyckades bli bekant med kungligheter, byggde palats åt dem, åtgärdade infrastrukturen och så småningom blev han landets främste och rikaste byggmästare. När han dog i en flygkrasch 1967 hade han avlat 54 barn. Ett av dem hette Usama och blev, kan man tycka, familjens svarta får.

Övriga söner (döttrarna är mer osynliga, det är ju Saudiarabien det handlar om) såg till att leva överdådigt med tjänare och chaufförer, egna flygplan och outtömliga plånböcker.  Några blev aktörer på den globala marknaden. Särskilt Salem och Bakr hade affärssinne och har sett till att det byggnadsföretag som fadern grundade har expanderat. Usama var annorlunda. Om honom varnade Salem långt innan han blev känd som terrorist: ”Min bror, som är i Afghanistan, kommer att bli vår familjs stora problem”.

Det blev han på grund av religiösa grubblerier och infall som fick det saudiska kungahuset att hålla ögonen på den nya fara solm sådan fundamentalism innebar. De kunde knappast tolerera en person som anklagade den regerande familjen för att sälja Saudiarabien till gudlösa amerikaner. Värst, ur Usamas synvinkel, blev det när USA placerade trupper i Saudiarabien efter Saddam Husseins invasion av Kuwait år 1990.

Kungahuset såg Usama som ett hot, något som i sin tur blev en fara för resten av familjen bin Ladin. De bröt förbindelserna genom att köpa ut den religiöse brodern – och Saudiarabien berövade honom medborgarskapet.

Colls bok är lärorik så till vida att man får veta mycket om hur det ganska slutna Saudiarabien funderar och hur en rik saudisk familj, eller snarare en klan, lever. Historien om hur klanen/familjen gjort affärer är spännande på samma sätt som den gamla TV-serien Dallas var spännande.

Efter 11 september 2001 har Usama förvandlats från mänsklig fiende till en spännande och förfärlig myt. Det har spekulerats om hur mycket pengar svarta fåret haft. Mycket, menar Coll, men mindre än de summor som nämnts av amerikanska politiker.

Att han lyckats som han gjort, att han blivit ett skrämmande eller älskat namn över hela planeten, hänger mer samman med att han varit skicklig i att utnyttja den nya tekniken, inte minst globala satellitnätverk. I det fallet är han inte som många av sina trosfränder men i andra avseenden tycks han längta till medeltiden eller möjligen ännu längre tillbaka.

Boken bygger enligt författaren på 150 intervjuer och torde vara någorlunda tillförlitlig. Jag säger någorlunda eftersom ingen utomstående kan gå ed på att de intervjuade vet allt eller om de ens talat sanning.

Hur det gick för Omar bin Ladin? Inte så bra. Han förpassades från Spanien till Egypten. Där fick han inte heller stanna. I skrivande stund befinner han sig i Quatar. Vi får se var han hamnar. Det är något bibliskt över att ättlingar till en skurk ska straffas för sitt ursprung.

KJELL E. GENBERG

Steve Coll. Foto Lauren Shay Lavin

Steve Coll. Foto Lauren Shay Lavin

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22