BIKINI / DUBBELSPEL

Jul 8th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till BikiniBIKINI
Av James Patterson och Maxine Paetro
Swimsuit 2009
Översatt av Björn Linné
Pirat 2010

Omslag till DubbelspelDUBBELSPEL
Av James Patterson och Michael Ledwidge
The Quickie 2007
Översatt av Björn Linné
Pirat 2010

James Patterson har på senare år varit ”delförfattare” till flera böcker, bland annat tillsammans med Liza Marklund (Postcard killers). Ibland frågar man sig hur mycket av skrivandet som kommer från mannen med omslagets största bokstäver. Men han har med sin stora produktion rätt att ta det lugnt.

Som alltid, både när det gäller Pattersons egna böcker och han samproduktioner, har romanerna mycket korta kapitel och för det mesta cliffhangers som mer eller mindre tvingar läsaren att fortsätta med nästa. De är ju så korta att man troligen orkar ett till.

James PattersonMen Bikini är inte den bästa Patterson jag läst (förlåt Maxine Paetro). Jag trodde seriemördarteman var på utgång, men här handlar det för femtioelfte gången om en sådan. Den här läskiga typen är ute efter en journalist som hittat en story som hon, enligt hans åsikt, borde ha lämnat ifred. Det är dessutom en standardseriemördare det handlar om, skapad efter genomsnittet i de faktaskildringar som också översvämmat den internationella marknaden sedan mitten av 80-talet.

Men det går undan och man har inte tråkigt under läsningen, långt därifrån. Men huvudförfattaren har skrivit originellare saker. Det kan ju bero på idétorka, vilket är förlåtligt med tanke på hur mycket text Patterson fått ur sig.

Dubbelspel är ett ganska fånigt namn (och alltför ofta använt i titlar) på en bok som i original heter The Quickie (Snabbisen).

Boken handlar om Lauren Stilwell som lever det ljuva livet i New York tillsammans med maken Paul som jobbar i finansbranschen. Hon tror sig ha ett perfekt äktenskap, uppbyggt under lång tid, men när hon en dag får för sig att överraska honom på kontoret för att bjuda på lunch ser hon honom med en kvinna. De tar in på hotell tillsammans och Laurens värld trillar samman. Hon bestämmer sig för att ge igen och börjar söka sig till polisen Scott Thayer som försörjer sig som undercoversnut i knarkkretsar.

Men deras snabbis får drastiska konsekvenser. Paul kommer på dem, dödar Scott mitt  framför ögonen på Lauren – och sen blir det bara värre.

Jag gillade den här boken bättre än Bikini. Inte minst för att den handlade om vanliga (jo, rika, men so what?) personer som genom mänskliga felbeslut hamnar i knipor de aldrig kunnat tänka sig. Det finns visserligen fler komplikationer än så (typiskt Patterson) vilket inte försämrar saken.
PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22