BESTRAFFAREN

Jan 7th, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Recension

Omslag till BestraffarenAv Pia Kask
Hoi, 2019
ISBN 978-91-7697-187-1, inbunden, 281 sidor

När jag började läsa fick jag känslan av ”ack, ytterligare en väldigt noir bok men i en mindre eller mellanstor stad”. De båda huvudpersonerna är udda, minst sagt, och tidigt förklaras att deras relation är minst lika udda. Kriminalinspektör Henrietta Rollins anlitar Hannah Fors som oavlönad civilutredare i vissa fall, särskilt de som handlar om seriemördare och brott mot barn.

Pia KaskNu är det två tonåringar som mördas och en flicka försvinner och hittas svårt skadad. Det tycks vara en seriemördare i staden, som fått namnet Wästholm.

Fortsättningen blir inte fullt så noir som inledningen tydde på, mer åt den traditionella polisromanen (trots mycket otraditionella metoder).

Titeln, Bestraffaren, får läsaren men inte huvudpersonerna en viss förklaring på redan i inledningskapitlet som utspelar sig 1993 medan huvudhistorien är 2004. I starten är det en udda kristen sekt där barnen bestraffas för allt som inte pappa gillar, och hans särskilda bestraffare är livremmen.

Ytterligare en annan viktig person är Hannahs bror Igor, datageni (många deckare behöver minst en sådan numera) och i övrigt autistisk och avskärmad.

Detta är en debut (författaren är född 1963, bor i Kalmar och arbetar som medicinsk sekreterare, och gillar Stephen King), och en inte oäven sådan, men jag tror att de mest udda dragen hade kunnat minskas för att grundhistorien skulle bli tydligare. Får väl se hur det utvecklas, för slutet tyder på fler besök i Wästholm.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22