BESÖKAREN

Oct 17th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till BesökarenAv Cannie Möller
Hoi, 2019
ISBN 978-91-7697-072-0, danskt band, 174 sidor

På baksidan står det att det är en fristående fortsättning på Lifterskan. Det är ett par år senare, huvudpersonen Rebecka Grunder, illustratör, är den samma, men någon direkt koppling har inte historien, så den går bra att läsa utan förkunskaper.

Men en sak är samma: Rebecka är skör, har en förmåga att förlora sig i de personer som hon ska illustrera; finns den personen på riktigt?

Det är fler med instabila psyken, främst besökaren själv, Martin, Em, som tidigare fått bo i familjen Grunders stuga på tomten för många år sedan, men som återkommer och ger oönskade presenter till Rebecka. Han bor i skogen, har varit intagen på psykiatrisk klinik, självmedicinerar med alkohol och droger.

Dessutom finns i periferin en psykiskt sjuk ung kvinna som fött ett barn som hon tappat bart och letar efter så fort hon lyckas rymma från kliniken.

Låter det dystert? Det står spänningsroman på omslaget, men det är ännu mer en relationsroman. Det är runt midsommar, de nu utflugna barnen kommer hem och hela familjen och Em konfronteras. Har Rebecka och Em haft en kärleksaffär? Är dottern en följd av den?

Kapitlen, alla daterade, är många och korta, en del på mindre än en sida, oftast med olika personers perspektiv i vart och ett. Det är som ett synopsis till en film eller tv-serie där varje kapitel är en scen. Det gör läsningen spänstig. Men är allt sant som Rebecka och Em upplever?

Psykologisk relationsroman med en hel del spänningsmoment, särskilt mot slutet när också polisen måste komma in, som passar den som inte vill ha mord som huvudfokus. Bättre driv i denna är i den förra.

LEIF-RUNE STRANDELL

Cannie Möller

Cannie Möller. Foto Lena Anderfelt

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22