BESÖKAREN

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Lee Child
The Visitor 2000
Översatt av Anders Bellis
B. Wahlströms 2003

Lee Child var manusförfattare bakom Granada Televisions serier Juvelen i kronan och Cracker, bekanta även för svenska tittare. Det är alltså en luttrad skribent som skriver kriminalromanerna om Jack Reacher. Här är det en seriemördare (förstås!) som ska gripas. Före detta militärkvinnor hittas nakna i badkaret, men inte i vatten utan i grön kamouflagefärg. Och fler blir det.

FBI menar att mördaren har anknytning till armén och att han har ett starkt personligt motiv till sina död. Eftersom Reacher är före detta militärpolis blir han indragen i utredningen – först som misstänkt, sedan som samarbetspartner. Jag har tidigare sagt att Child skriver brutalt. Det finns ingen anledning att ändra på det omdömet. Dialogen är träffsäker (väl översatt av Bellis) och intrigen precis så full av villospår som en deckarläsare vill ha det. Child har blivit en av mina nattygsbordsfavoriter.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22