BERTIL BOO- ETT LIV I SÅNG

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Ingmar Norlén
Norlén & Slottner 2006

Ett roande och emellanåt riktigt intressant stycke litteratur om en svensk underhållare som slog igenom för 60 år sedan och avled för tio år sedan. Det var i radioprogrammet Frukostklubben (programledare Sigge Fürst) som Bertil Boo – den sjungande bonden – 1944 fick hela svenska folket att ta fram näsdukarna för att torka tårar åt den sentimentala visan Violer till mor.

Norlén har skrivit flera böcker om svenska nöjesprofiler och här, liksom i de övriga, har han gått mycket grundligt till väga. Boo presenteras från de första stapplande stegen i det lilla torpet utanför Askersund till ett kändisskap som var utöver det vanliga. Det är ömsom rörande och ömsom lite enahanda. Bertil Boo var en hyvens karl, en riktig hedersman utan skelett i garderoben (i vart fall har inte Norlén hittat några) och personer som saknar svärta blir lätt trista att läsa om. Men samtidigt är detta en studie i svensk nutidshistoria som i sig är viktig att ta fram.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22