BERT KARLSSON. ORAKLET I SKARA

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Daniel Levin
Bokförlaget DN 2004

Detta är den gudskelov icke auktoriserade biografin över Sveriges mest mediekåta person, Karlsson som gummibollsstudsat mellan topp och botten inom en massa områden. Snabbresumé: Bert Karlsson föds i ett arbetarhem i Västergötland. Far tar av mössan för överheten och vågar ingenting. Bert blir hans motsats och börjar tillverka lampor hemma. Familjen får jobba. När han är i 20-årsåldern startar han en livsmedelshall, sen går han in i bingobranschen där hans metoder inte är alldeles lagliga. Hemma i vardagsrummet startar han grammofonbolaget Mariann och får fart på den svenska dansbandsindustrin. Sommarland blir nästa projekt, med överlastat dyrt köpcentrum och allt. Så träffar han Ian Wachtmeister, grundar Ny Demokrati, blir partiledare och riksdagsman (nästan aldrig närvarande) innan pariet åker ut. Musik igen, i partnerskap med begåvade kompositörer, melodifestivalsvin ster och nya miljoner som satsas i TV-projekt som Fame Factory.

Det är i den delen som Bert nästan gör entré i DAST:s område. På ett tåg träffar han Olov Svedelid och bara en halvtimme senare har han övertygat Olov om att de ska skriva en såpa tillsammans. Svedelid blir eld och lågor, skriver utkast och färdiga manus men då föret är trögt i TV-portgången har Bert snart hunnit intressera sig för annat.

Det tycks vara så det går till i Karlssons värld. Om något går åt pipan är det bara att hoppa på något nytt.

Levin har skrivit en intressant bok om ”den principfaste skitstöveln” och trots författarens grundinställning har den blivit något av ett idolporträtt. Det finns några grava fel när det gäller datum, namn och förlöpningar, men inte värre än att man kan förlåta dem. Det intryck man får av Karlsson är att han är mannen som ränner omkring på loppmarknader i hopp om att hitta ett guldkorn. Ibland gör han det också, vilket kan kännas som en tröst för oss andra sakletare.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22