BERSBO-PROTOKOLLET

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Inga-Britta Jungeström
Jungeströms 2005

Jag vet inget om författaren, men av förlagsnamnet kan man dra slutsatsen att det är hennes eget. Hon har gett ut en rad böcker med dikter, kåserier och fakta. Och en detektivroman 2004. Denna är en fristående fortsättning med samma huvudpersoner, distriktssköterskan Julia Pälvärinne och den snart pensionerade kriminalkommissarien Kalle Lindegren, båda boende i Åtvidaberg.

Och att denna bok får många läsare på orten kan man gissa, det är mycket lokalhistoria och lokalfärg. Kanske finns där också några porträtt av lokala personer?

Ofta är ju böcker på egna förlag sådana som inte passar de vanliga förlagen. Men i fråga om denna kan jag bara komma på ett sådant fel: den har det ovanliga men behagliga formatet om bara 165 sidor. Övriga ingredienser är standard: En god intrig, god språkbehandling och ett hjältepar som har det besvärligt med kärleken. Och intrigen är minst lika bra som de traditionella förlagens utgåvor: Stölder av lyxbilar, knarkimport och trafficking, militanta veganer och djuraktivister och säkerhetspolisbevakat område.

Allt reds upp på slutet, precis som det skall.

Detta är alltså en modern deckare/polisroman i småstadsmiljö, inte en gammaldags pusseldeckare. Hade den alltså varit tjockare och författaren varit mer känd utanför Åtvidaberg så skulle den säkert kommit ut på ett större förlag.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22