BERÖMDA SISTA ORD och sanningen bakom dem

Nov 4th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Berömda sista ordAv Åke Persson
Historiska Media 2013
ISBN 978-91-87031-50-2, 240 sid

En människas, i synnerhet en känd människas, sista ord här i livet har fascinerat. Vi har fått veta att Julius Caesar utropade ”Även du, min Brutus” när han märkte att vännen fanns med bland dem som var på väg att mörda honom. Den brittiske kungen Richard III (vars kvarlevor hittades under en parkeringsplats i Leicester 2012) ska under slaget vid Bosworth 1485 ha utropat ”En häst, en häst, mitt kungarike för en häst” innan fienderna tog död på honom. Ingen av dessa män tror ha sagt dessa berömda sista ord – det är repliker som lagts i deras munnar av världens meste tillverkare av odödliga ord, William Shakespeare.

Åke PerssonLikadant är det med de flesta kärnfulla sista ord som tillskrivs olika människor. Jesus – om han ens funnits – lär enligt Markus ha sagt ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” medan Lukas menar att han sade ”Fader, i dina händer lämnar jag min ande”, något som Johannes kokade ner till ”Det är fullbordat”. Vad han sade, om han orkade säga något alls i den situation han befann sig, är ovisst. De här tre varianterna är utpytsade som religiös propaganda.

Inom förbrytarvärlden har det också förekommit slutord som blivit kända, och det är troligt att de är sannare eftersom de inte verkar vara avsedda för eftervärlden. Vilda västern-”hjälten” Billy the Kid, som föga sanningsenligt sades ha mördat en man för varje år han levt, borträknat ”negrer och mexikaner”, hittades av sheriffen Pat Garrett i ett mörkt sovrum i Fort Sumner, New Mexico den 14 juli 1881 och kläckte ur sig ”Vem är det?” innan han sköts till döds.

Eller Frank Gusenberg som sköts under den beryktade St Valentinesmassakern 1929 i gangstererans Chicago. Han hann utfrågas av polisen innan han dog och de sista ord han sa lär ha varit ”Det är ingen som skjutit mig!”.

Om dessa uttryck och många fler har historikern Åker Persson skrivit små härliga berättelser. Han berättar flytande och humoristiskt, ibland kort, ibland lite längre om de personer som lär ha sagt kloka, undrande eller rent av obegripliga ord innan livet släcktes. Persson är ju historiker att ger en historisk tillbakablick gällande varje citat.

Jag har hittills bara nämnt karlar som citerats. Persson är en mycket bättre människa än det manschauvinistiska svin som undertecknat denna anmälan ty han har skrivit om många kvinnor: exempelvis vår svenska drottning Viktoria,  Marilyn Monroe,  Isadora Duncan, madame de Pompadour, Jeanne D’Arc och den läskigaste av dem alla – Magda Goebbels.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22