BERGETS SKUGGA

Nov 8th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Bergets skuggaAv Gregory David Roberts
The Mountain Shadow, 2015
Översatt av Peter Samuelsson
Brombergs Förlag, 2015
ISBN 978-81-7337-442-2, 891 sidor

Äventyrsromanen Shantaram av Gregory David Roberts, som utkom i Sverige 2007, blev en makalös framgång jorden runt, inte minst för att ryggsäcksfolket som sett Oprah Winfreys TV-hyllning av boken uppfattade den som en extrem variant av Lonely Planets beskrivningar av Indien. Nu har Roberts kommit med uppföljaren (det sägs att han arbetat i tio år med att skriva Bergets skugga) och återför läsaren till miljonstaden Bombay.

Lite bakgrund: Roberts dömdes i sitt hemland Australien till 19 års fängelse för väpnat rån 1978. Två år senare rymde han och lyckades ta sig till Indien där han gömde sig i tio år innan han åter greps och satt av sex år i fängelse. Det var under den tiden han skrev Shantaram som snabbt blev en bestseller och naturligtvis en film.

I Bergets skugga är Roberts alter ego Lin i Bombay, fortfarande på rymmen från australiensiska myndigheter, där han jobbar som förfalskare åt en gruppering inom den organiserade brottsligheten. Han har två stora sorger: över att hans käresta har lämnat honom och gift sig med en pamp och att hans mentor är borta. Trots hans försök är hon hela tiden utom räckhåll.

Själv söker han visdom (ja, han befinner sig ju i Indien) men hamnar i stället i en maktkamp där hans liv hänger i en rätt lös tråd. Staden Bombay beskrivs på ett underbart sätt, precis som nästan alla de personligheter, som befolkar historien. Lite klyschigt, men klichéer ska inte underskattas. Men den stora staden har också blivit farligare än förr. Terrorismen har nått dit. Detta beskriver Roberts med metaforer och aforismer som kan bli tröttande, eftersom det står klart att författaren är ute efter att åstadkomma lämpliga citat i recensionerna. Faktiskt glömmer man dessa försök snabbt eftersom berättelsen är oerhört späckad med spännande och intressanta episoder.

Som brottsling är Lin ovanligt godhjärtad trots att han befinner sig i en soppa av mystiska dödsfall och afghanska erfarenheter. Och hela tiden hamnar han genom oväntade växlingar och förvecklingar i nya knepiga situationer.
Allt är dock inte så uppåt. Författarens utvikningar om österländskt tänkande blir en tung broms i berättelsen. Det finns fler bromsklossar än föreläsningarna om meningen med livet, en del vändningar känns nästan löjliga när han beskriver Indiens fattiga som enbart generösa och varmhjärtade. Och en del av kvinnorna, tja, inte skulle alla vara välkomna i FI.

Men Lin är något av en hjälte i seriemagasin och sådana gillar alla att läsa om (!). Vem vill inte vara en stålman som tar itu med en flock arga hundar med bara händer?

Låter jag ambivalent? Så klart att man blir det efter att ha läst boken.

Gregory David Roberts föddes 1952 i Melbourne och har ett brokigt förflutet som missbrukare och bankrånare. Han bor kvar i Melbourne men tillbringar mycket tid i Indien där han arbetar för olika välgörenhetsorganisationer.

KJELL E. GENBERG

David Gregory Roberts

David Gregory Roberts. Foto Christopher Cox

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22