BERÄTTELSER FRÅN VIDDERNA

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Annie Proux
Close Range, Wyoming Stories 2000
Översatt av Lena Fries-Gedin
Forum 2000

Den som minns böckerna Sjöfartsnytt och Dragspelsbrott vet att Annie Proux är en benådad berättare, inte minst när det handlar om USA:s invandrares historia. Denna bok är en samling lakoniskt hårdkokta noveller som utspelar sig i vilda västern-staten Wyoming. Där är livet hårt, vintrarna så kalla att en man kan pinka fast sig och inte komma loss förrän vårsolen börjar lysa.

Det låter skojigt att sluka historier om hårdföra män i boskaps- eller oljebranschen. Men det handlar också om ett liv i skuggan av det goda. Här finns makabra berättelser, drastiska historier om karlar – för det är oftast folk av mankön – som pimplar hårvatten och rider i morgonväkten för att riktigt trötta ut sig själva och hästen.

Men Proux har en förmåga att mitt i allt elände förse sina noveller med drag av empati och solidaritet. Hon är en mycket bra författare och man kan undra varför Forum gett henne ett omslag som för tankarna till Mannen som kunde tala med hästar. För i den här volymen blir det inte så mycket prat på hästryggen.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22