BERÄTTELSER FRÅN ETT LAND SOM INTE FINNS

Jul 28th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Berättelser från ett land som inte finnsAv Torgny Hinnemo
Norstedts 2010

Den sista december 1991 upphörde Sovjetunionen att existera. I dess ställe såg 15 självständiga stater dagens ljus. Om dessa skriver Torgny Hinnemo i Berättelser från ett land som inte finns med underrubriken ”Människor, möten och miljöer i det gamla Sovjetunionen”.

Hinnemo är journalist och föreläsare och har i mer än 40 år bott och rest i Sovjetunionen och de nya staterna. Han har bl a arbetat som Svenska Dagbladets utrikeskorrespondent och som UD:s analytiker avseende det forna Sovjets numera suveräna stater.

Torgny HinnemoBerättelserna i Hinnemos bok varvas med essäer, som ger oss en bra skildring av t ex Sovjetunionens sönderfall och rivaliteten mellan dess siste statschef Michail Gorbatjov och det postsovjetiska Rysslands förste president Boris Jeltsin. Få personer, om ens någon, kunde väl ana vilka krafter som skulle släppas lösa när Gorbatjov introducerade glasnost (öppenhet) och perestrojka (ombyggnad). Andra essäer ger oss bakgrunden till t ex krigen i Tjetjenien och maktkampen i Kirgizistan. Inte långt efter det att boken kommit ut, kunde man höra och läsa i media om oroligheter där borta varje dag under en period.

Alla kapitel handlar inte om politik. I ett av dem kan vi läsa om uzbekisk litteratur. Den förste store poeten, Alisjer Navoi, levde på 1400-talet och är ihågkommen för sin kärlekslyrik. Gafur Guliam, som från 1920-talet skrev essäer och dikter, har haft betydelse för uzbekiska språkets utveckling.

Författaren har varit med om en mängd spännande episoder, som när han var valobservatör i Ukraina vid det presidentval, som skulle bli upptakten till ”den orangea revolutionen”; eller som den kirgizistanska road movien, dvs strapatserna för Hinnemo och hans kollegor att i tid ta sig fram till den vallokal de skulle övervaka.

Under sina resor i Ryssland, Kaukasusområdet och Centralasien har författaren rört sig i de mest skiftande landskap och träffat på och lärt känna många människor. Han skriver väldigt roligt om den gången han blev tagen av den gråtande och inte helt nyktre polisen någonstans strax söder om den uttorkande Aralsjön. En annan gång underhåller han oss med berättelsen om hur det kan vara när man ska checka in till flyget i Kirgizistan. Om man vill ha kvitto på betald bagageövervikt kostar det åtta dollar. Utan kvitto är priset tjugo dollar i incheckningsdisken intill.

Boken innehåller fina fotografier, de flesta tagna av Hinnemo själv. Det blir många och exotiska namn att hålla reda på, men ”Berättelser från ett land som inte finns” är intressant och välskriven och kan rekommenderas.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22