BERÄTTELSE OM HERR ROOS

Aug 20th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Berattelse för herr Roos

Av Håkan Nesser
Albert Bonniers 2008

Nesser har skrivit en roman om uppbrott, osannolik men tät vänskap. Herr Roos (Ante Valdemar heter han i förnamn och detta mer eller mindre klubbas in) är i tidig 60-årsålder och less på tillvaron efter att ha arbetat som ekonomichef på Wrigtman Elektriska i 28 år.

Efter en rätt misslyckad familjefest slutar han på jobbet och försvinner till den lilla stuga han skaffat sig i hemlighet. Där visar det sig att någon övernattat utan hans vetskap. Till sist träffar han den skyldiga – unga Anna Gambowska som också flytt från sin tillvaro – från ett behandlingshem för narkomaner och från sin våldsamme kille. En märklig, nästan osannolik vänskap uppstår mellan Roos och henne. Nesser beskriver saktmodigt relationen som byggs upp samtidigt som vi käsare får lära känna dem båda. Allt till ackompanjemang av sorgsna låtar som The Ballad of Lucy Jordan och As Tears Go By (Marianne Faithful) och filosofiska resonemang om livet.

Lite idylliskt känns det i drygt 200 sidor innan alltsammans spricker och den katastrof inträffar som skickar ut Ante Valdemar och Anna på en lång resa genom Europa, bland annat till Van Veeterens stad Maardam.

Van Veeterens litteräre efterträdare Gunnar Barbarotti haltar då in i berättelsen med benet gipsat efter fall från ett tak. Han ska utreda försvinnandet som är denna historias McGuffin. Det sker med smått enerverande långsamhet. Emellanåt har jag undrat över om Barbarotti och kriminalintrigen behövts. Nesser tycks ha varit ute efter något annat – men är man berömd kriminalförfattare så är man.

Håkan Nesser

Reflekterande har Nesser varit i alla sina böcker och här utforskar han anledningen till att ett våldsbrott kommer till. Alla människor penetreras (till och med orten Kymlinge dissekeras lite) och deras relationer granskas noga.

Nesser handskas utmärkt med det språk som är hans och det gör att man fortsätter läsningen av de mer än 500 sidorna. Men man får inte ha fastnat i den amerikanskt snabba deckarstilen om man ska ha behållning av Håkan Nessers berättelse om herr Roos och de övriga.

BIRGITTA GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22