BERÄTTAREN

Jan 26th, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Recension

Omslag till BerättarenAv Dag Öhrlund
Vampyr 2012
ISBN 978-91-975225-0-2, 499 sid

Här bjuder Dag Öhrlund på 40 års berättande. Kåserier, berättelser, intervjuer, debattartiklar och noveller. Allt i en och samma bok. Visst förhäver han sig vid sina muntliga framträdanden. Bara för att var säker på att någon för fram hans bästa sidor. Här i bokform finns allt.

Dag ÖhrlundDet här är en skrivglad person som jag tycker är bäst i enskilda berättelser eller när han är förbannad på orättvisor i samhället. I de enskilda berättelserna är han stramare i språket men berättarglädjen lyser igenom och smittar av sig på läsaren. I debattartiklarna kan han tugga om samma sak några gånger för att vara säker på att läsaren hänger med eller att han vill inpränta hos läsaren att det är åt helvete med vissa ting i samhället.

De förstnämnda, berättelserna är njutbara, medan debattartiklarna skapar en glädje hos oss som tycker att de fega människorna, de konflikträdda individerna och de som tycker efteråt i korridorer eller mellan skål och vägg inte är i majoritet. Det är ett för svagt ord. Det är kanske femtio personer i Sverige som har en egen uppfattning och vågar framföra den och som pekar på orättvisor, felaktigheter och dumheter i samhället. Dag är en av dem. Det hedrar honom.

Mer än så här behöver inte skrivas om Dag Öhrlunds bok Berättaren.

Läs den njut, bli glad och förbannad.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22