BENNY ÄLSKAR BAKLAVA

Oct 30th, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till Benny älskar baklavaAv Mikael Jisander
Modernista, 2021
ISBN 978-91-8023-161-9, inbunden, 268 sidor

En feelgood med kriminslag (som spelar viktig roll). men alls ingen deckare utan en skildring av ett litet samhälle i Skåne, Klippan, och en grupp invånare.

Omslagets huvudperson är Benny, ungkarl, inbunden, ambitiös rörmokare, pelargonexpert och Liverpoolsupporter. Han känner att hans ”familj” är de andra supportrarna på den lokala puben.

Det invanda och odramatiska (utanför matcherna förstås) livet får sig en törn när några flyktingar från Syrien får anvisade bostäder, en ung kvinna med två små barn dessutom i huset intill.

Dessutom i ett annat hus hennes bror med familj. Och på byn går talet om att ”man ju vet vad sådana där är ute efter”.

Mötet mellan Benny och grannarna börjar inte bra, men när Farah bjuder på hembakad balaklava har Benny aldrig smakat något så gott. Feelgood, vi vana läsare kan ju redan här räkna ut hur det ska sluta.

Men mycket problem med fördomar, inbrott och senare överfall finns före det lyckliga slutet. Ett annat problem är Bennys morsa som tjatar om barnbarn och att han råkat trycka fel på Tinder och finner sig fångad av systern till en av fotbollskompisarna. Om han nobbar henne blir det skämmigt i hela byn.

Det här är en av de mest sympatiska böckerna jag läst på länge. Alltså inte så spännande (bortsett från hur många förvecklingar författaren ska få till före slutet) och tyvärr inte den vanligaste utgången av ett lite samhälles möte med det främmande.

Men jag önskar verkligen att det ska vara så.

LEIF-RUNE STRANDELL

Mikael Jisander

Mikael Jisander. Foto Fredrik Bjelkerud

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22