BENCOLIN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av John Dickson Carr
The Shadow of the Goat (1926)/The Fourth Suspect (1927)/The Ends of Justice (1927)
Översatt av Bertil Falk
CDM-biblioteket 2000

Pusseldeckarens mästare John Dickson Carr (1906-1977) kom med sin första roman, It Walks By Night, år 1930. Men han var verksam skribent redan tidigare, som här i novellform. De här styckena är intressanta eftersom de visar på en kommande författares försök att finna sin form, och novellerna är mycket väl översatta av DAST:s chefredaktör Bertil Falk.

Alla tre har publicerats postumt i boken The Door to Doom som kom ut 1980. Som alltid när det är Carr som för pennan är det mysteriet som är huvudsaken. Han ägnade sig gärna åt gåtor som ”det låsta rummet”, ”ett förbryllande försvinnande” och liknande, långt från dagens socialrealism. Det gör att många ser honom som en fördetting, men han tog faktiskt ställning i en hel del frågor. Inte minst Rättvisan är blind i denna utgåva är ett inlägg i den ständigt pågående debatten om dödsstraffets berättigande. Bertil Falk berättar i ett efterord om bekymren med att översätta Carr, Det gör detta lilla CDM-häfte ännu intressantare.

HELENA GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22