BELLE

Aug 29th, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till BelleAv Lesley Pearse
Belle 2011
Översättning Evelina Thörnberg
Damm förlag 2012
ISBN 978-91-7351-840-6, inb, 544 sid

Det är ett mord alldeles i början, men en deckare är det inte. Författaren, som presenteras på bakre omslagsfliken och som jag inte alls känner till i övrigt, har gett ut en rad “älskade böcker om starka kvinnor genom historien”. En rad av dem finns på svenska.

Belle är en ung flicka som växer upp på en bordell i London. Hennes mamma driver etablissemanget och berättelsen börjar 1910 när Belle ännu inte förstått vad som händer i huset. Men snart blir hon varse och samtidigt vittne till hur en av flickorna mördas när hon inte vill följa med kunden till hans lantställe.

Och eftersom han är en mäktig man måst Belle lämna landet och hamnar själv på en bordell i New Orleans. Hon växer och lyckas återvända och återförenas med den hederlige unge man hon förälskat sig i. Slutet gott, som föväntat.

Det är en tjock bok, och jag är säkerligen alldeles fel målgrupp. Men jag blev inte det ringaste fängslad av historien som flyter på med många ord och en platt redovisande prosa. Nog ingen skugga över översättaren.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lesley Pearse

Lesley Pearse. Foto Craig Fordham

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22