BEKÄNNELSEN

Oct 24th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till BekännelsenAv John Grisham
The Confession 2010
Översatt av Ulf Gyllenhak
Bonniers 2011
ISBN 9789100126360, inb, 493 sid

Travis Boyette har våldtagit och mördat en cheerleader i en liten stad i Texas. En ung svart  fotbollsstjärna har suttit i nio år för brottet och väntar på sin avrättning.

Boyette uppsöker en präst och lämnar mycket detaljerade uppgifter om mordet. Fotbollsstjärnans advokat är övertygad om att hans klient är oskyldig.

En lagkamrat till fotbollsstjärnan är huvudvittne och hävdar att han sett kamratens bil intill cheerleaderns.

Boyette och prästen kommer att åka till staden i Texas för att berätta vem den verklige mördaren är. Och advokatens pressar lagkamraten för att få honom att erkänna att han begått mened.

Kommer prästen och advokaten att hinna förhindra avrättningen?

Det här är en liten historia med liten handling som Grisham behandlar på ett briljant sätt.

John GrishamJohn Grisham är utan konkurrens i världen att skildra juridiska spörsmål i thrillerform. Han lyckas också gestalta huvudpersonerna på ett både otäckt och suveränt sätt. Det är ofattbart att han lyckas, bok efter bok, hålla spänningen vid liv och ändå förnya sina manus. Den handlar också korruption och rasism.

Det är likaså märkligt att John Grishams böcker sällan om ens någonsin recenseras på svenska kultursidor, medan ytterst mediokra svenska kriminalromaner, med ett torftigt språk, kan få flera spalter i tidningarna.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22