BEKÄNNELSEN

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Olen Steinbauer
Confession 2004
Översatt av Ulf Gyllenhak
Minotaur 2005

Man kan säkert tolka den här boken på mer än ett sätt. I ett östeuropeiskt land sitter milismannen Ferenc Kolyeszar och funderar på en ny roman. En är redan ute och folk tycker att den är riktigt bra. Men han funderar inte enbart på boken, han har också bekymmer med hustrun som han är nästan säker på bedrar honom med bäste vännen.

För tre år sedan dog Stalin och hans hemland förvandlas sakta från något som kunde ha blivit en demokrati till en totalitär stat där order kommer österifrån och måste lydas. Det är knappast rätt klimat för författare och inte heller för poliser. En konstnär slås ihjäl bland hamnkvarteren och Ferenc får jobbet att utreda. Samtidigt försvinner hustrun till en hög partifunktionär och han får det arbetet också. Men man kan inte påstå att poliskåren sliter ihjäl sig. I polisens högre hierarkier sitter sådana som inte alltid är intresserade av att vissa fall blir lösta.

Det här är en ganska otäck bok och den gör mig kluven. I likhet med Henning Mankells roman Djup handlar den om svek, att begå svek och att bli sviken. Och i båda dessa romaner är huvudpersonen en skitstövel. Men spänningen finns där och man kan inte låta bli att vilja veta hur det ska gå.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22