BEHESHTA

Jun 24th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till BeheshtaAv Vilhelm Smed (pseud för Leif Smith)
Idus förlag, 2013
9789187001512, Pocket, 373 sidor

Bakom namnet Vilhelm Smed döljer sig en person som heter Leif Smith. Smeds första bok hette Trastfältet, och då var också Leifs far och son medförfattare. Men nu står han på egna ben, men säger sig ha tagit goda råd från omgivningen.

Och det har lyckats ganska bra. Beheshta är en bok som handlar om vad som kan hända när underrättelseinformation feltolkas. Författaren vrider och vänder på Sveriges och USA:s politiker och säkerhetspoliser. Han har fått till en tämligen spännande historia där man som läsare får huvudet fullt av hämndbegär.

Beheshta är en svensk kvinna som är född i Afghanistan. Hon träffar den världsberömde svenska konstnären Thomas Ek och gifter sig med honom. En dag är hon spårlöst försvunnen. Så småningom finner Thomas spåren efter henne och följer dem med risk för sitt eget liv. Spåren leder till CIA och Säpo med förgreningar på regeringsnivå. Samtidigt börjar en journalist nysta i härvan som innehåller både kidnappning och mord.

Thomas beger sig till Kina, Ryssland och Pakistan för att försöka hitta sin försvunna fru. Samtidigt finner journalisten Beata saker som regering och polis absolut inte vill ska komma fram i dagens ljus.

Författaren har ett bra driv i språket som gör att man utan besvär kan följa alla diplomatiska komplikationer och att man snabbt tar sig fram mot det dramatiska slutet.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22