BEGYNNELSE

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Robert Jordan [pseud för James Oliver Rigney, Jr]
New Spring 2004
Översatt av Jan Risheden
Natur och Kultur 2004

När något man skriver börjar ta slut och fantasin ändå trängs inne i huvudet finns möjligheten att berätta vad som hänt innan. Jordan har tagit fasta på det nu när hans fantasyepos Sagan om Drakens återkomst gått mot sitt slut. Hur gick det till när Moiraine Damodred och Al’Lan Mandrogoran träffades och hur började sökandet efter den återfödde draken?

En prolog kan vara intressant även om man får ta del av den långt efteråt. Men Jordan vore nog inte Jordan om han skrev en kort prolog. Detta är den första volymen av tre i vad som hände innan Farornas väg kom ut 1992 och därefter har det blivit 20 bastanta böcker i serien – före prologen – så det är inte så underligt att Robert Jordan kallas Kungen av Fantasy. Tolkiens fans har protesterat mot den benämningen, men det är nog så att Jordan klår den gamle engelske läraren med hästlängder, både vad gäller språk och skaparkraft.

Jordan föddes 1948 i South Carolina där han fortfarande bor och det var tiden som soldat i Vietnam som gav honom den avsky för ondska och våld som speglas i hans verk.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22