BEFRIAREN 500 dagars kamp i andra världskrigets Europa

Jun 18th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till BefriarenAv Alex Kershaw
The Liberator: One World War II Soldier’s 500-Day Odyssey from the Beaches of Sicily to the Gates of Dachau, 2012
Översatt av Per Lennart Månsson
Historiska Media, 2016
ISBN 978-91-7545-363-7, 400 sidor

Den amerikanske officeren Felix Sparks lärde sig under sina 500 dagars krigande att andra världskriget innebar ett helvete, men att helvetet också hade sina nyanser. Författaren och historikern Alex Kershaw berättar om Sparks liv från uppväxten i Arizona under depressionen, blev lockad att bli soldat efter Pearl Harbor och hamnade sedan i Sjunde armén som via invasionen av Sicilien under general George Patton drog segrande genom Europa för att till sist hamna som befriare av det helvetiska nazistiska koncentrationslägret Dachau 20 km nordväst om bayerska München.

Sparks visade sig vara en stridis som alltid ställde sig i spetsen för sina män när det kom till strid – en sådan människa som brukade porträtteras av skådespelaren Audrey Murphy (om någon fortfarande minns honom) i de propagandistiska krigsfilmer som florerade efter krigsslutet.

Beskrivningen av striderna i Italien, speciellt det kaotiska efterspelet till landstigningen vid Anzio, är gripande. Där överlevde bara Sparks och ytterligare en soldat i hans kompani. Efter ytterligare strider kommenderades han och Tredje bataljonen till södra Frankrike, som han kommenterade som lätt som en plätt i jämförelse, men det blev återigen svårare när de närmade sig Tyskland. Inte nog med att tyskarnas motstånd i det usla vädret var starkt, Sparks fick också en ovän i sitt befäl Robert Frederick som till och med lade in sitt veto när Sparks rekommenderades att få en tapperhetsmedalj.

Den 29 april 1945 fick Felix Sparks order att befria koncentrationslägret Dachau. Redan innan de kom fram upptäckte de järnvägsvagnar med lik staplade på varandra. Det de fick se inne i lägret var nära att knäcka de stridströtta soldaterna. De ville hämnas och sköt ett stort antal tillfångatagna SS-vakter innan Sparks lyckades hejda blodbandet.

Kershaw beskriver hur Felix Sparks tvingades stänga av sina känslor för att behålla förståndet efter att ha upplevt krigets vidrigheter från den 10 juli 1943 fram till tyskarnas kapitulation den 8 maj 1945. Det har blivit en fascinerande och gripande skildring av en fattig ung mans uppväxt och hans liv i armén efter att på en av San Franciscos trottoarer blivit uppraggad av en rekryterare. Han visade sig bli en lugn, energisk och effektiv soldat som steg i graderna och manade på sina män genom att förklara att de alla var rädda men inte fick låta rädslan styra dem.

Även amerikaner kunde begå övergrepp på europeisk mark och Kershaw undviker inte att skriva även som sådant. Efter kriget kom Sparks att läsa juridik och blev så småningom medlem av Colorados högsta domstol och kommendant för delstatens hemvärn. När hans 16-åriga barnbarn sköts till döds startade han en kampanj för att förbjuda försäljning av handeldvapen till unga. Men författaren trycker i huvudsak på det faktum att Sparks största insatser gjordes när han kämpade för att befria människor han knappt visste existerade innan han hamnade i Europa.

Alex Kershaw föddes i England och studerade historia i Oxford samtidigt som han skrev för tidningarna The Guardian och The Sunday Times. 1994 flyttade han till USA. Han har sedan dess skrivit sex böcker. Fem av dessa handlar om andra världskriget.

KJELL E. GENBERG

Alex Kershaw

Alex Kershaw. Foto Michael Carroll

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22